вівторок , 19.03.2024

На Івано-Франківщині люди блокують дороги – “Укрнафта” заявляє про можливу зупинку видобутку нафти і газу

З 9 липня в селі Пасічна Надвірнянського району перекрито ділянку дороги Надвірна – Бистриця.

Місцеві мешканці заблокували проїзд, вимагаючи капітального ремонту шляху, який поєднує не лише Пасічну з іншими населеними пунктами, але й веде до місцевих промислових об’єктів.

Зокрема, транспорт Укрнафти не може дістатись до виробничих об’єктів НГВУ «Надвірнанафтогаз» та Пасічнянського цеху Долинського ГПЗ. А завтра аналогічні акції заплановані громадою села Пнів, повідомляє пресслужба Укрнафти.

“Місцеві дороги – це справді жах жахливий і є спільною бідою і мешканців, і бізнесу. Та не дуже зрозуміло, як, заважаючи роботі Укрнафти, Укргазвидобування та інших бюджетоутворюючих підприємств Надвірнянщини, мешканці зможуть зарадити цій біді.

Зате дуже зрозуміло, що перекриття доріг в Пасічній та Пневі майже повністю паралізує роботу НГВУ «Надвірнанафтогаз» («Укрнафта» Захід) і рано чи пізно змусить підприємство зупинити видобуток на місцевих родовищах, перевести працівників НГВУ у простій…” – йдеться у повідомленні.

За повідомленням компанії, один день зупинки коштуватиме 335 т нафти та 410 тис. м³ газу Укрнафті і 3,3 млн грн податків державному бюджету, включно з майже 2 млн грн ренти.

В компанії зазначають, що за минулий рік від Укрнафти Прикарпаття отримало 87,4 млн грн ренти, за перше півріччя цього року – майже 42 млн грн. З них в минулому році с. Пасічна отримало близько 0,6 млн грн, Пнів – 1,4 млн грн.

В цьому році за 6 місяців мало надійти відповідно – 300 тис. грн і 740 тис. грн.

Компанія просить Івано-Франківську ОДА, Укравтодор і Національну поліцію відреагувати на цю ситуацію.

Джерело: КУРС