субота , 20.04.2024

На Прикарпатті лише за один день четверо людей постраждали від укусів зміями

30 червня  на Прикарпатті зареєстровано 4 випадки укусів людей зміями.

Загалом з початку року вже  12 осіб  постраждали від укусів плазунів, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Як відомо, в лісах Прикарпаття найчастіше зустрічається лісова гадюка. Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі під час збира­ння ягід чи грибів, а також в полі на сінокосі,  чи на пасовищі,  трапляються  й випадки, коли змію можна побачити і на власному подвір’ї.

Зазвичай плазуни тікають від людей, почувши кроки, стукіт, голоси, одразу ж ховаються в нори або відповзають якнайдалі. Але в спеку їхні відчуття притуплюються, вони не реагують на шум,  стають лінивими та малорухливими, і тоді існує небезпека, що людина може натрапити на  змію у природному середовищі будь-де .

Тому, збираючись на відпочинок у місця, де можна зустріти небезпечних пла­зунів, необхідно мати відповідний одяг та взуття. Одяг повинен закривати ноги: високі чоботи, вільні брюки-шаровари, заправлені у взуття. Під час збирання гри­бів чи ягід краще користуватися палицею відповідної довжини, щоб пе­ревірити зарості на безпечність.

Самі по собі плазуни не є агресивними. Вони нападають у відповідь на небезпеку. Плазунів не варто чіпати взагалі – чи то гадюка, чи вуж, чи, на перший погляд, безпечна веретенниця, безнога ящірка. Напад будь-кого з них може бути небезпечним.

Під час укусу в кров потрапляють усі мікроорганізми, які знаходяться на їхніх зубах. А змії, до речі, їдять мишей і щурів. Інфікування рани може викликати місцеве запалення, а може перейти у сепсис – загальне зараження крові.

До того ж, коли кусає змія, в рану потрапляє чужорідний білок, що провокує як мінімум алергічну реакцію, а максимально – анафілактичний шок. У цьому випадку впродовж кількох хвилин падає тиск, розвивається порушення дихання і зупиняється серце. Зважаючи на ризики, важливо якнайшвидше доправити вкушеного змією до лікарні.

При укусі змії   категорично заборонено висмоктувати отруту з рани, припікати місце укусу чи ро­зрізати його, щоб пустити кров, або ж накладати джгут на кінцівку, а припікання місця укусу може загрожувати інфікуванням, як і відсмоктування отрути.

Рана від укусу змії, як правило, не кровить. Тому перша допомога – це накласти на уражене місце стерильну антисептичну пов’язку. Обробляти рану не потрібно.

Потерпілого треба якнайшвидше транспортувати до найближчого медичного закладу. Під час перевезення місце, на яке прийшовся укус, слід укласти на підвищення. Все решта – справа рук лікарів.