четвер , 28.03.2024

На Прикарпатті невідомі зламали 700 кущів лохини на фермі майданівця (ВІДЕО)

8 липня фермер-майданівець Руслан Фіголь з Долини планував почати збір урожаю лохини.

Але в ніч на Івана Купала невідомі хулігани зайшли на ділянку у селі Оболоня та поламали 700 плодоносних кущів, пише видання “Курс”.

Сільським господарством Руслан Фіголь зайнявся у 2014 – після вогнепального поранення в живіт на Революції Гідності. Руслан переніс дві складні операції в Україні, далі лікувався у Вроцлаві, де йому провели ще три операції й повний курс реабілітації.

Чоловік більше не міг їздити на заробітки, тому отримані від держави за поранення 700 000 грн вклав у вирощування лохини.

Вільної землі у сільради не було, і Руслан домовився про довгострокову оренду земельної ділянки з Дмитром Блохіним – землевпорядником Оболонської сільради. Платив за оренду по 10 000 грн на рік.

«Платив два роки. Коли кущі почали плодоносити, жінка Блохіна сказала, щоб я забирався з ділянки і забирав з собою кущі. Стався конфлікт, вони захотіли отримувати більшу суму, тепер вони вказують, що хочуть 50% від вирощеної ягоди.

Також у мене був конфлікт з сільською радою, оскільки я не погоджуюся з питаннями, які вирішуються в Оболонській сільраді», – розповідає Руслан Фіголь у відео Авто Майдан.

Поламані кущі фермер виявив зранку, 7 липня. Знищено майже весь верхній сорт. На 8 липня планували почати збір ягід.

З 800 кущів поламали 690, ще 10 витягнули із землі. Загалом на ділянці росте 4000 кущів лохини.

«Нижній сорт не чіпали, він ще не достиглий – знали, що саме йти ламати».

Також хулігани порізали 4 колеса на тракторі, що стояв неподалік.

За словами Руслана, зловмисників було кілька – одній людині треба більше часу, аби поламати всі кущі. Працівники поліції більш як 30 хвилин підраховували зламані кущі.

Завдані збитки підприємець оцінює у 400 тисяч грн.

Заступник голови Долинського районного об’єднання воїнів АТО Володимир Стефанишин заявив, що цей випадок обговорять на загальних зборах учасників бойових дій. Будуть звертатися до представників влади, поліції, щоб винні були притягнуті до відповідальності.