субота , 20.04.2024

Скільки прикарпатці заробляють на продажу білих грибів та лісових суниць?

За продаж білих грибів та лісових суниць люди отримують від однієї до двох тисяч гривень на день.

В Івано-Франківську почали продавати перші білі гриби та лісові суниці. Після дощів лісових дарів так багато, що їх віддають дешевше, аніж у цю пору минулого року, — повідомляє журналіст Сабіна Ружицька у соцмережі Facebook.

На центральному продуктовому ринку стоять десятки жінок віком 40-60 років з великими господарськими сумками, вщент наповненими білими грибами.

Продавчині приїхали з Монастириського району на Тернопільщині та з Городенківського, Тлумацького та Коломийського районів. За кілограм білих просять 70-110 гривень. У червні 2018-ого кілограм перших білих грибів коштував 110-125 гривень.

Продавчиня Любов з села Яргорів Монастириського району розповіла, що білі гриби вона продає більше 10 років, і не сплутає їх ні з чим.

У щиряків (місцева назва білих грибів— авт.) є отруйні двійники — жовчні гриби або гірчаки, їх можна розпізнати за жовтою “сіточкою” на ніжці та рожевим кольором нижньої частини шапки. А якщо гірчак розрізати, то м’якоть за мить синіє або рожевіє.

Ціна на гриби, за словами пані Люби, щодня може змінюватися, залежно від погоди та напливу грибників.

“За грибами у ліс біля села ходять мої сини та чоловік від п’ятої ранку. Углиб не йдуть, бо зараз щиряки ростуть недалеко, але й біля дороги їх шукати не варто. Якщо знати місця, то за 4-5 годин можна назбирати 5-10 кілограм”.

Кожна продавчиня везе в середньому 20 кілограм грибів. За день вторговує 1400-2200 гривень. 150-180 гривень вартує проїзд у два боки, ціна за місце на ринку та їжа. Чистого прибутку залишається 1250-1910 гривень. Торгувати їздять 1-2 рази в тиждень, гриби збирають до кінця липня.

Поруч торгують лісовими суницями, які привезли з Тисменицького, Городенківського, Тлумацького та Коломийського районів. Пенсіонерка Ольга Масляк суниці збирає біля села Узин, 6-9 літрів назбирує за 5-6 годин:

“Це нелегкий заробіток, ягоди маленькі, але кожній дрібнотоньці “поклонитися” треба. А старшій людині їце ох як нелегко робити!”

Пані Оля розповідає, що за ягодами треба йти в суху погоду або наприкінці дня, допоки ще нема роси. Ростуть суниці купками на світлих галявинах, де нема густої трави.

Земля під суничними кущиками, зазвичай, дуже мокра, тому слід взувати гумові чоботи. На івано-франківському ринку літрова банка суниць коштує 140-150 гривень.

Але лісові ягоди продають, зазвичай у 250-грамових склянках за 30-35 гривень. За день на продажі суниць люди заробляють 840-1500 гривень.

За тиждень торгу мають одну місячну зарплату або пенсію. У сезон збору лісових смаколиків багато людей беруть на кілька днів відгули чи малі відпустки за власний рахунок і їдуть «гроші збирати».