п’ятниця , 29.03.2024

Суд звільнив водія, який у Делятині збив на смерть 46-річну жінку

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області виніс вирок у справі про аварію в Делятині, в якій загинула 46-річна жінка.

ДТП у Делятині сталась 4 листопада 2018 року, в темну пору доби. 22-річний водій автомобіля ВАЗ-21063 у стані алкогольного сп’яніння наїхав на 46-річну жінку, яка йшла в зустрічному напрямку по краю проїзної частини дороги.

“Водій, рухаючись зі швидкістю не менше 94…106 км/год., що значно перевищує максимально-допустиму швидкість у населених пунктах 50 км/год., проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним”, – йдеться у рішенні суду.

Суд у своєму рішенні визначив, що водій, рухаючись освітленою ділянкою дороги, мав об’єктивну можливість завчасно виявити пішохода. Але своєчасно не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, пише Галичина. 

У результаті порушення водієм правил дорожнього руху сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої загинула жінка – від закритої черепно-мозкової травми з крововиливом, яка ускладнилась набряком головного мозку.

Водій повністю визнав свою вину і просив суд його суворо не карати, у вчиненому щиро розкаявся. Він запевнив суд, що подібного більше не повторить.

Згідно з висновком органу пробації, виправлення водія без позбавлення волі або обмеження волі на певний строк можливе та не становить високої небезпеки для суспільства.

“Суд прийшов до висновку, що водію слід призначити покарання необхідне і достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів в межах, встановлених в санкції частини статті Кримінального кодексу у вигляді позбавлення волі. Однак, на переконання суду, виправлення обвинуваченого ще можливе без ізоляції від суспільства і є всі підстави за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, застосувати ст. 75 КК України і звільнити обвинуваченого від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням”, – говориться у рішенні суду.

Суд визнав водія винним і призначив покарання – 4 роки позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами.

Водночас суд звільнив винуватця смертельної ДТП від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим строком 2 (два) роки.

Рішення ухвалив суддя Грещук за участю прокурора Рудого.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням поліції п’яний водій не лише скоїв смертельну аварію, а й утік з місця події. Однак у рішенні суду цей факт не відображений.