вівторок , 16.04.2024

Спека в Європі: у Франції температура перевищила 45 градусів

Впродовж дня у Франції зафіксовано два абсолютних температурних рекорди.

спека, Європа

Вперше за всю історію спостережень стовпчик термометра перетнув позначку в 45 градусів за Цельсієм.

Одразу кілька країн Західної Європи потерпають від нестерпної спеки, викликану антициклоном повідомляє DW.

У п’ятницю, 28 червня, у Франції з інтервалом у кілька годин було зафіксовано два абсолютних температурних рекорди. Спочатку метеорологи повідомляли про абсолютний температурний рекорд в 44,3 градуса, зафіксований у місті Карпентра, розташованому на півдні Франції, передає агенція новин AFP.

Цей показник на 0,2 градуса перевищував температурний рекорд, зафіксований у серпні 2003 року так само на півдні країни. Як повідомлялося, напередодні в Франції було зафіксовано дотеперішній температурний максимум червня.

45 градусів за Цельсієм

Однак вже за кілька годин в муніципалітеті Вільв’єй стовпчик термометрів сягнув позначки 45,1 градуса за Цельсієм. Таким чином уперше за всю історію спостережень у Франції зафіксували температуру повітря вище 45 градусів за Цельсієм, запевняють синоптики. Нинішній рекорд зафіксували близько 15:00 за місцевим часом, йдеться в повідомленні метеослужби.

Рятуючись від жароти, населення південних регіонів країни намагається не виходити з дому після опівдня. Так само вперше за всю історію одразу в чотирьох південних департаментів Франції оголошено найвищий ступінь небезпеки через екстремальні температури.

Іспанія горить та спливає потом

Ще гірша ситуація зі спекою у сусідній Іспанії. Тут теж кілька днів поспіль спостерігають температуру повітря вище 40 градусів за Цельсієм. Влада нарахувала вже два випадки смерті через тепловий удар.

Крім того, в Каталонії спека вкупі з сильними поривами вітру спровокувала масштабні лісові пожежі. Повідомляється, що полум’ям знищено вже понад 6,5 тисячі гектар лісу. Влада евакуювала сотні людей, у тому числі й громадян Великобританії та Німеччини. У північно-східній частині Іспанії оголошено найвищий ступінь небезпеки.