четвер , 28.03.2024

Нові тарифи: скільки платитимемо за газ

Формулу розрахунку тарифу на газ кардинально змінили. Вартість блакитного палива для українців у червні повинна становити близько 8 грн/куб, а в липні – 7,7 грн.

Зараз ціни завищені. Діюча ціна доходить до 8,8 грн/куб., каже прем’єр Володимир Гройсман.

Тепер тариф встановлюватимуть за новою формулою: мінімальна ціна на газ + ПДВ + витрати на транспортування і розподіл;

Мінімальну ціну визначатимуть, порівнюючи чотири різні цифри: вартість на Українській енергетичній біржі, середню митну вартість імпортованого газу, комерційний тариф Нафтогазу і ціну, порахували за старими правилами.

Наприклад, якщо найдешевший газ – на біржі в Україні, то Нафтогаз зобов’язаний формувати свій тариф, виходячи з їх ціни.

Кабмін вважає, якби НАК вже керувався цими правилами, тариф для населення склав би 7,81 грн/куб. так:

Середня митна вартість імпортного газу – 5,6-5,7 грн / куб без ПДВ;

На УЕБ – 5,5 грн / куб без ПДВ;

Тариф “Нафтогазу” для промисловості – 5,8 грн / куб;

Згідно застарілому постановою – 7,18 грн / куб.

У Нафтогазі з такими розрахунками не погоджуються. Там кажуть, що у липні українці й так будуть платити 7,6-8,2 грн/куб.

“Насправді, ми вже знизили оптову ціну на газ відповідно до рухом ринку. Тому залежно від тарифу облгазів кінцева роздрібна ціна для побутових споживачів у липні складе від 7,6 до 8,2 грн за кубометр газу”, – йдеться в повідомленні Нафтогазу.

Національна комісія у сферах енергетики й комунальних послуг отримала у Регуляторної служби дозвіл перевірити всі 20 облгазів, які виставили платіжки з перерахунком. І 20 компаній одразу ж подали до суду: намагаються довести, що майбутні перевірки незаконні.

14 березня НАК “Нафтогаз України” заявив про можливість не підвищувати ціни на газ із 1 травня 2019 року. З 1 листопада 2018 року газ для населення подорожчав із 6,9 до 8,5 грн за кубометр.

Прем’єр Гройсман пояснив, що підвищення ціни на газ в Україні було однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Якби уряд не вдався до такого заходу, країні загрожував би дефолт.

Джерело: gazeta.ua