п’ятниця , 19.04.2024

За виклик “швидкої” доведеться заплатити – українка про особливості медицини у Чехії

Катерина Бакланова з Харкова з чоловіком і донькою три роки тому переїхала жити до Праги.

Про особливості життя та страхову медицину Катерина розповіла для Gazeta.ua

“Чехія, країна не про гроші. Якщо хочеться їхати і заробляти більше, ніж в Україні, тоді вам точно не сюди. Середня зарплата в Празі близько 1500 євро, але багато відкласти не вдасться. Тут знімаємо житло, оплачуємо дорогі комунальні. Також наша родина змушена купувати комерційні страховки для мене та доньки, які коштують чимало”, – каже Катерина.

Страхування дуже важливе для перебування в країні. Якщо воно закінчується, можуть навіть депортувати.

“В країні є два види страхування: верійне – для громадян і комерційне для іноземців. Те страхування, що у громадян іноземець може отримати у двох випадках: або він працює тут офіційно чи отримав дозвіл на проживання. Комерційне страхування неприємне не лише ціною, а й тим, що з ними працюють не всі лікарі.

З державним страхуванням можна йти в будь-яку лікарню, з комерційною слід іти до лікаря зі списку, які зазначені в страховці. Якщо йдеш до іншого лікаря, то змушений потім доводити страховій, що по- іншому ти не міг поступити і просити щоб повернули кошти, потрачені на лікування. Гроші можуть не повернути, або віддати частково”, – каже Катерина.

Комерційні страховки мають ліміт від 60 тисяч євро. Якщо трапляється випадок, який потребує великих вкладень, то страхова платить до вказаної суми і все. Далі людина сама шукає кошти на лікування.

“Якщо закінчилась твоя страховка не маєш права знаходитись в Чехії. В страховій іноді цим ко-ристуються. Якщо розуміють, що в людини щось серйозне, то в односторонньому порядку розривають договір і присилають лист на пошти. Про те, що вони припинили договір повідомляють в міграційну службу”.

Страховка на два роки коштує близько тисячі євро. Якщо мова йде про літніх людей доведеться заплатити вдвічі дорожче, бо ризики більші. Те ж стосується малих дітей.

“В державній страховці теж є ліміт в кілька мільйонів, які важко перевищити. Кожен працюючий відраховує на цю страховку однаковий відсоток від зарплати”, – пояснює Катерина.

Місцева медицина вводить в шок іноземців.

“Швидка приїздить лише у випадках, коли ти реально при смерті. Якщо викликав швидку до дитини з температурою і соплями, за це прийдеться заплатити. Виклик 250 євро. Лікарі по будинках не ходять, якщо ти хочеш, щоб до тебе прийшов лікар, готуйся заплатити.

Якщо в тебе щось болить і ніяк не можеш діждатися свого лікаря, їдеш в чергову лікарню, сидиш в черзі.

Чергу обслуговують не в порядку за ким прийшов, а в порядку: в кого терміновіший випадок. І якщо приїхав з простудою, то можеш просидіти до 8 годин в черзі. Тому з такими проблемами по лікарях не ходять”, – каже Катерина.