четвер , 28.03.2024

Чому після 40 років складно схуднути – що робити?

Схуднення після 40 років ускладнюється різними факторами. Давайте розберемося, як можна скинути вагу і які є особливості.

Багато дівчат зауважують, що після 20 років ще легко підтримувати свою форму, в той час, як вже після 30 робити це складніше. А ближче до 40 років доводиться докладати всі можливі зусилля, щоб позбутися від зайвих кілограмів. Якщо вам до цього віку ще далеко, то придивіться до своїх подруг.

Напевно, багато хто з них в ранній молодості були стрункими, а зараз стали товстенькими. Так як же бути? Хіба після 40 років схуднути не можна? Давайте розберемося в цьому питанні.

Чому складно схуднути після 40 років: причини, особливості

Для початку варто відзначити, що набір ваги після 40 років залежить від особливостей кожної жінки. Важливо при цьому враховувати звички й уподобання в їжі. Не кожна жінка розуміє у молодості, що від її харчових звичок і способу життя залежить стан фігури в зрілості. Більш того, чим старша жінка, тим важче скоректувати вагу. Це обумовлено не тільки фізичними змінами: з віком жінки стають не настільки психологічно стійкими, а тому їм дуже важко відмовитися від харчових звичок.

Метаболічний синдром

Це великий комплекс симптомів, який може спровокувати діабет другого типу. Одним з його проявів вважається різкий стрибок ваги. Серед причин метаболічного синдрому виділяються генетичні фактори, вікові зміни, а також малорухливий спосіб життя і неправильне харчування. У такій ситуації схуднути буде дуже складно. Так що робити це все краще під наглядом лікаря.

Ось що ви можете зробити в такій ситуації:

  • Стежте за об’ємом талії. Експерти стверджують, що метаболічний синдром частіше розвивається у жінок з об’ємом талії понад 80 см.
  • Дотримуйтеся дрібного харчування. При метаболічному синдромі рекомендується їсти 4-6 разів на день. Разовий прийом їжі дозволяє підтримувати нормальний рівень глюкози в крові. Більше того, незважаючи на знижену калорійність, ви не будете відчувати голод.
  • З раціону необхідно виключити продукти, що мають високий глікемічний індекс. Можливо, доведеться відмовитися від будь-якої крупи або обмежити її прийом до 100 г за добу.
  • Використовуйте добавки. Коли розвивається метаболічний синдром, клітини стають менш чутливими до інсуліну. Так, навіть при високій кількості глюкози клітини будуть голодувати. Ситуація виправляється за допомогою спеціальних препаратів, призначених лікарем.

Дефіцит естрогену

З віком починає згасати функція яєчників, і у жінки виникає дефіцит естрогену. Схожу до жіночих гормонів речовину може виділяти і жирова тканина. Так що при появі дефіциту жирової тканини стає більше. Це стає помітним вже після 50 років.

Ваші дії повинні бути наступними:

  • Сходіть до ендокринолога. Він порекомендує вам профілактику гормональних змін.
  • Подивіться, як ви харчуєтеся. Проаналізуйте скільки калорій ви споживаєте і скільки витрачаєте. Якщо ви постійно займаєтеся спортом, то після 40 років калорійність можна зменшити на 10%, а для малорухливих людей ця цифра становить 13%.
  • Знизьте кількість жиру в харчуванні. У добу можна споживати не більше 20-25% від добової енергії.
  • Намагайтеся їсти більше продуктів з фітоестрогенами в складі. Вони можуть впливати на рецептори клітин, які є чутливими до естрогену. Це соєві боби, насіння льону, кунжут, яблука, виноград, броколі та інші.

Зниження швидкості обміну речовин

Ці зміни вважаються нормальними. Їх причина полягає в тому, що знижується обсяг м’язової маси. Впливає на цей процес і зменшення кількості естрогену, який бере участь у засвоєнні кальцію. Завдяки цьому мікроелементу забезпечується скорочення м’язів і вони зберігають свій тонус.

Щоб попередити погані наслідки:

  • Стежте, скільки у вашому раціоні білка. Часто жінки після 40 років стають вегетаріанками. Для організму це погано, тому що не будуть надходити важливі амінокислоти, адже вони не виробляються організмом. Тваринні білки обов’язково повинні входити в харчування.
  • Не можна отримувати амінокислоти з допомогою додаткових добавок. Після 40 років необхідний білок можна отримати з нежирного м’яса птиці, риби, кисломолочної продукції, морепродуктів, бобових і грибів. Так, 25-30% від добового раціону повинно припадати на білки.
  • Виконуйте вправи. Навіть якщо раніше ви не робили ніяких зарядок, то пора б починати. Це дозволить вам підтримувати м’язову масу на належному рівні. Не забувайте, що м’язи споживають більше енергії, щоб забезпечити нормальну працездатність, ніж жирові відкладення.

Порушення роботи щитовидної залози

Якщо в організмі не вистачає від гормонів щитовидної залози, то це може стати реальною причиною проблем, які виникають зі схудненням. Ще можливою причиною нестачі гормонів можуть стати аутоімунні порушення, а також нестача йоду в організмі. Крім того, до цього можуть призвести пухлини різного характеру, а також низькокалорійний раціон.

У такому випадку рекомендується:

  • Відвідати ендокринолога. Вам потрібно обов’язково контролювати рівень гормону в крові. Для цього потрібно здати аналізи крові. Ще може знадобитися УЗД і аналізи сечі для визначення концентрації йоду в крові.
  • Відстежуйте кількість вживаного йоду. Його можна отримати, якщо користуватися не звичайною, а йодованою сіллю.
  • Не сідайте на жорсткі дієти. Якщо ви зменшите кількість споживаних калорій до 700, то щитовидна залоза стане виробляти менше гормонів і обмін речовин буде повільним. Якщо ви вирішили схуднути, то порахуйте, скільки калорій в день ви споживаєте і знизьте цю кількість на 300-500 ккал. Тоді ви будете потроху втрачати вагу, а для здоров’я це буде абсолютно безпечно.

Як схуднути після 40 років: особливості, дієта, інструкція

У 40 років, як правило, люди вже є самодостатніми і у них налагоджений певний уклад життя. Незважаючи на це, навіть якщо нічого не змінюється, кілограми все одно додаються. Це виражається красивими складками на животі, та й взагалі ставлення до себе змінюється.

Так, безперечно, є причини, які привносять масу складнощів у процес схуднення і їх ми розглянули вище, але це не означає, що тепер доведеться жити з тим, що є. Схуднути можна і навіть потрібно, але важливо знати, як це зробити правильно.

Врахуйте особливості організму

У 40-річному віці активність у жінок дуже хороша. У них вистачає сил для роботи вдома, а також у них вже усталений спосіб життя. Однак, метаболізм вже змінюється у бік зниження репродуктивної функції і поряд з цим сповільнюється обмін речовин. Це і призводить до перших змін в організмі.

У нашому сучасному світі хронічні захворювання стали нормою, і після 40 років вони починають проявляти себе більш активно. Це може спровокувати зміни ваги. Тому, перш ніж підбирати дієту, вам потрібно розібратися в особливостях свого організму.

Тіло починає трохи страждати від зневоднення, а щоб перекрити його потреби вже не потрібно такої великої кількості енергії. Незважаючи на це, кальцію і білка потрібно більше, але кількість жиру повинна зменшитися. Так що розрекламовані дієти в такому віці не мають жодного ефекту, та ще й можуть стати небезпечними для здоров’я і життя.

Не обмежуйте себе в їжі мало не до голодування

Нерідко, коли у жінки додається пара зайвих кілограмів, то вона починає панікувати. Начебто вона і не змінює свого харчування, але кілограми додаються.

В кінцевому підсумку деякі жінки різко обмежують себе в їжі, сідають на дуже строгі дієти або взагалі голодують. Це поганий спосіб схуднення, тому що сильно шкодить здоров’ю.

Якщо виключити з харчування жири, а особливо холестерин, то це може призвести до порушення синтезу статевих гормонів. Іншими словами, вироблятися їх буде значно менше. Це обов’язково призведе до раннього настання клімаксу, а також зниження лібідо. Таким чином близькість не буде приносити задоволення і з’являться перші ознаки клімаксу.

Важливо не занадто захоплюватися всілякими дієтами, де сильно обмежена кількість споживаної рідини і передбачається різке схуднення, тому що в підсумку ваш організм буде зневоднений, а шкіра на обличчі і грудях обвисне. Виглядає це, м’яко кажучи, негарно.

Крім усього іншого, важливо обговорити дієту з лікарем і пройти обстеження, щоб дізнатися про стан здоров’я. Якщо терапевт не бачить жодних перешкод, то на наступному кроці визначається ваша нормальна вага і калорійність. Для розробки дієти краще, звичайно, звернутися до професіонала. Терапевт, звичайно, володіє знаннями в дієтах, але не настільки глибоко, так як у нього інша спеціалізація.

Не намагайтеся скидати кілограми десятками або взагалі до того рівня, який був у вас років 20 тому. Особливості нашого організму такі, що з роками додається по 3-5 кг. Вам потрібно пригадати, в якій вазі вам було зручно і до неї ще накинути декілька кілограм.

З калорійністю значно простіше. За орієнтир беріть приблизно на 1500 калорій в день. Як варіант, можна помножити свою вагу на 22 і відняти від неї 700 калорій для схуднення.

До речі, для жінок у 40-річному віці актуальним є правило, що не можна їсти після шести, а на вечерю можна з’їсти що-небудь таке, що легко перетравлюється і не містить багато калорій.

Важливо відзначити, що пару разів на тиждень потрібно робити розвантаження на простих продуктах — яблуках, інших фруктах, кефірі та йогурті. Просто визначтеся, що вам подобається більше і використовуйте цей продукт. Можна чергувати різні продукти в дні розвантаження.

Важливо їсти рибу частіше. Нею замінюється частина м’яса. У ній багато білка і в цьому плані вона навіть корисніша за м’ясо.

Ще дієтологи радять в 40 років переглянути баланс білка і жиру. Організму не вистачає білка, а от зайвий жир йому не потрібен. Але не забувайте про те, що ми говорили раніше. Не можна харчуватися зовсім без жирів, просто скоротіть їх кількість.

Спортивні вправи

І правда, важливою складовою зайвої ваги є низька рухливість. Як правило, ті жінки, які займаються спортом, виглядають набагато краще, ніж «осілі» подруги. Без тренувань тіло втрачає свій тонус, м’язи стають немічними і атрофуються. Їх замінює жир, адже повинно ж бути щось на їх місці.

Безперечно, ви не повинні відразу ж займатися бодібілдингом або акробатикою, але фітнесу або йоги уникати не варто. А краще всього звернутися в спортзал до досвідченого тренера і він допоможе вам не тільки визначити програму тренувань, але й дієту, що допоможе привести фігуру в порядок.

Тренер також потрібен і тому, що після 40 років зв’язки і кістки стають слабшими, а тому потрібно уважно дотримуватися навантаження і краще займатися під наглядом тренера. Корисно в такому віці займатися плаванням та аквааеробікою. Це дозволить м’яко тренувати м’язи.

Пам’ятайте, що схуднути можна в будь-якому віці. Головне, озброїтися правильною мотивацією. Якщо ви звикли до себе в такій вазі, то організм навряд чи захоче розлучатися з нею. А якщо ви будете думати, що зайва вага заважає вам досягати цілей або вам без неї буде комфортніше, тоді вам захочеться діяти.

І не варто боятися чужої думки, яка твердить, що у вас не вийде, та й взагалі це нерозумно. Ці люди вам заздрять і бояться власної неспроможності, так що не треба їх слухати, а йдіть до своєї мети.

Джерело: econet