п’ятниця , 29.03.2024

У Польщі судять працедавця громадянки України, яка втратила на роботі руку

Прокуратура обвинувачує працедавця українки у недбальстві; потерпіла хоче, аби підсудний дав лиш кошти на протез.

З громадянкою України Оленою Романенко під час роботи у пральні в місті Любонь, що неподалік Познані, півтора року тому стався нещасний випадок, повідомляє “Польське радіо”.

Прасувальний каток, за яким вона працювала, втягнув і важко покалічив її руку. Лікарям після декількох операцій довелося ампутувати кінцівку. У середу, 15 травня, у Познані почався судовий процес над працедавцем потерпілої.

Трагічний випадок із 30-річною громадянкою України Оленою Романенко трапився у середині грудня 2017 року у пральні міста Любонь, куди жінка прийшла працювати місяцем раніше. Прасувальний каток, за яким вона працювала, втягнув і дуже травмував її руку. Кінцівку вдалося звільнити, однак лікарі не змогли її врятувати.

Познанська прокуратура обвинуватила роботодавця українки Роберта С. у недбальстві, а також у тому, що він ненавмисно наразив працівницю на безпосередню небезпеку втрати життя або серйозну шкоду здоров’ю, заподіявши у жінки інвалідність.

Крім того, за словами прокуратури, працевлаштовуючи українку, працедавець не тільки не подбав про її підготовку до відповідної роботи, але й найняв жінку без необхідного дозволу та медичної довідки.

Під час судового процесу, що почався у середу, підсудний не визнав свої вини і відмовився давати пояснення, відповідаючи тільки на запитання свого адвоката. Раніше він заявив, що «жінка говорила та розуміла польською мовою і знала, як обслуговувати машину».

Крім того, як запевнив обвинувачений, прасувальний каток був справним і не мусив мати захисних щитів, а працівники Державної інспекції праці застережень не мали». А тому, як наполягав у суді Роберт С., це був «просто нещасний випадок».

Абсолютно іншої думки була Олена Романенко, яка перекував у винні обвинуваченого. Жінка розповіла про важкі умови, у яких вона працювала в пральні. За її словами, вона мусила працювати 12 годин щодня.

Трагічного дня вона намагалася витягнути з катка частину білизни, що застрягла у машині, але заведений каток спочатку втягнув її пальці, а потім руку, завдавши важких травм. Руку вдалося звільнити тільки за кількадесят хвилин. На жаль, у лікарні медики могли вже тільки ампутувати кінцівку жінки.

«За день після ампутації мене відвідала українка, з якою я працювала. Вона сказала, щоб ми не шукали адвоката і не зверталися до суду, бо шеф має зв’язки і багато грошей і купить усіх. (…) Потім приїхали інші працівники і працівниця відділу кадрів з паном Робертом.

Вони змушували мене підписувати якісь папери, але я сказала, що без чоловіка та адвоката не буду підписувати. Пані сказала, що я мушу підписати документи, інакше вона напише, що я відмовилася. Я не підписала. Пан Роберт вийшов, коли я сказала, що нічого не підпишу», – розповіла у суді Олена.

Після суду потерпіла жінка сказала журналістам, що їй шкода її колишнього працедавця. Вона зазначила, що він «жодного разу не поцікавився її здоров’ям і не запропонував допомогу».

Нині молода жінка має великі проблеми з функціонуванням у щоденну житті. В Інтернеті на допомогу жінці вдалося зібрати вже понад 130 тисяч злотих. Українка від свого колишнього працедавця вимагає нині тільки коштів на протез.