четвер , 28.03.2024

Іноземна пенсія і залік стажу: на що можуть розраховувати заробітчани

Україна має угоди більш ніж з 20 державами, за якими українці можуть розраховувати на іноземні виплати

Трудові мігранти з України можуть розраховувати на польську пенсію. Це стосується, наприклад, тих, хто платить податки в Польщі і працює в країні офіційно. І не тільки в Польщі.

Українські заробітчани в Росії, Німеччині, Португалії, Іспанії, Естонії та інших країнах мають таке ж право. Україна уклала договори про соціальне забезпечення з більш ніж 20 державами, пише газета “Сьогодні”.

У цих угодах йдеться про право на пенсію. І з кожною країною різні умови. Одні готові виплачувати пенсію за відпрацьований період, робота ж в інших країнах просто зараховується до трудового стажу на батьківщині. Але якщо працювати в країні, з якою домовленостей немає – стаж не зарахують.

Хто може отримувати закордонну пенсію

Без достатнього страхового стажу можна залишитися без пенсії. Тепер для виходу на заслужений відпочинок треба мати не 15 років страхового стажу, а 25. Таке нововведення набуло чинності з 2018 року. До того ж, вимога до стажу підвищиться ще раз, до 35 років до 2028 року.

А якщо відпрацьованих років недостатньо – не буде і пенсії. Все, на що можна розраховувати – 1497 грн соціальної допомоги від держави. У зоні ризику особи, які працюють неофіційно і заробітчани. За даними Міжнародного валютного фонду, озвученими у січні 2019 року, на заробітках перебуває три мільйони українців.

Але українські гастарбайтери можуть також розраховувати на іноземну пенсію або на залік свого трудового стажу в Україні. Це, правда, стосується тільки тих країн, з якими Україна має домовленості про соціальне забезпечення.

“Якщо людина працює за кордоном офіційно, то роботодавець там платить за неї соціальні внески. Міністерство соціальної політики і Міністерство закордонних справ ведуть роботу з країнами, куди їдуть українські заробітчани, і підписують угоди про соціальне забезпечення та взаємний залік стажу”, – розповідає Лідія Ткаченко , старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень НАН України.

Сюди відносяться всі країни, які входять до Співдружності незалежних держав: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизька Республіка, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Заробітчани в цих країнах можуть розраховувати на залік свого стажу роботи в Україні.

Але є країни,які готові виплачувати пенсію за трудовий стаж, отриманий на її території. Це Латвія, Литва, Іспанія, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща. Тобто українець, що працює в Польщі може розраховувати на польську пенсію.

Підводні камені закордонних пенсій

З кожною з перерахованих країн Україна підписала різні угоди. Вони відрізняються в деталях законодавств. Наприклад, щоб отримувати пенсію в Польщі, треба відпрацювати мінімум рік офіційно. При цьому роботодавець повинен платити соціальні внески за працівника.

Це важливо, оскільки зараз заробітчан до Польщі їде більше, ніж в інші країни. Щоб туди потрапити, не потрібна віза, а умови для працевлаштування дуже гнучкі. Людина може поїхати працювати, не отримуючи дозволу на роботу (це стосується сезонного працевлаштування). Але в легкому доступі на ринок праці є підступ.

Тобто, сезонні працівники не можуть претендувати на польські виплати.

Проблема ще й у тому, щоб самі заробітчани не цікавляться, чи платить роботодавець соцвнески, чи ні. Хоча кожен працівник в Польщі реєструється в ZUS – Управлінні соціального страхування. Трудовому мігранту привласнюють номер і кожен місяць польський роботодавець робить туди відрахування.

Людина може простежити, були відрахування, чи ні. Якщо людина працювала, а роботодавець не відраховував внески, то цей термін не йде в стаж, розповідає Віталій Махинько, керівник профспілки українських робітників в Польщі “Трудова солідарність”.

Що потрібно знати заробітчанам в Польщі і Росії

Щоб Пенсійний фонд України зарахував стаж, треба його підтвердити.

Перша умова – офіційне працевлаштування за кордоном і сплата податків з заробітної плати. Друга – наявність угод між Україною і іншою державою, зауважує Діна Дрижакова, директор юридичної компанії “Прима Лідер Груп”. Наприклад, з США такого договору немає, а значить ні термін роботи в Штатах не зарахують в Україні, ні американський уряд не буде перераховувати українцеві виплати.

“І якщо все це є, то можна переходити до підготовки документів: це копія контракту, за яким працювали, копія дозволу на роботу в державі працевлаштування, документ, що підтверджує сплату страхових і пенсійних виплат в державі працевлаштування (довідка працедавця, можливо банківський документ, довідка з податкової або пенсійного фонду держави працевлаштування тощо), і, відповідно, заяву до пенсійного фонду”, – говорить Діна Дрижакова.

Особі, яка працювала в країнах СНД пенсія буде нараховуватися за законодавством України з урахуванням стажу та зарплати за періоди роботи. Щоб страховий стаж за кордоном врахували в Україні, треба звертатися до Пенсійного фонду.

За угодою з Польщею Україна враховує стаж роботи в Польщі тільки для визначення права на пенсію.

Якщо для призначення пенсії за українським законодавством у людини відсутній необхідний страховий стаж, то для визначення права на пенсію може враховуватися стаж, отриманий в Польщі. При цьому розмір пенсії буде визначатися виключно за страховим стажем, отриманим в Україні. Заробітна плата, отримана в Польщі, не враховується.

Але українці можуть розраховувати на польські виплати.

“Документом, що засвідчує страхового стажу в Польщі, є довідка про страховий стаж (формуляр PL/UA- 6). Її видає компетентне відомство Польщі на запит територіального органу Пенсійного фонду України”, – пояснюють в Пенсійному фонді.

Щоб призначити пенсію за польський страховий стаж, українцеві треба звернутися до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання і заповнити заяву. З собою треба мати обліковий номер PESEL і документи, що підтверджують страховий стаж на території Польщі. Зазначені документи направляються в Польщу на розгляд.

“У разі призначення пенсії її переказ здійснюватиметься польськими органами щоквартально на особистий рахунок заявника в банку України без посередництва органів Пенсійного фонду України”, – прокоментували в Пенсійному Фонді.

Такий же принцип і для інших країн, з якими Україна має домовленості про соцзабезпечення. Це Чехія, Португалія, Болгарія, Словаччина, Німеччина та інші країни. Але виплати з цих країн навряд чи будуть великими. Наприклад, в Польщі для отримання мінімальної пенсії треба відпрацювати 20 років жінкам і 25 чоловікам, а пенсійний вік настає в 67 років. Заробітчанин отримуватиме польську пенсію тільки за той період, який він пропрацював в Польщі, і до мінімальної пенсії поляка дотягувати ця сума, звичайно, не буде.