п’ятниця , 19.04.2024

Трудові мігранти надіслали в Україну рекордну суму грошей

Україна ввійшла до рейтингу країн, які отримали найбільшу кількість грошей від трудових мігрантів.

Про це свідчить статистика грошових переказів Світового банку за 2018 рік, повідомляє Сегодня.

Обсяг грошових переказів у світі торік зріс на 9% порівняно з 2017 роком – до 689,4 млн доларів. Світовий банк зазначає, що основна маса грошових переказів взагалі робиться до країн із низьким і середнім рівнем доходу – 70% всіх грошових переказів у світі.

В Україну трудові мігранти переказали 2018-го $14,39 млрд. Така сума дозволила нашій країні увійти до дюжини країн, які отримали найбільшу кількість грошей від трудових мігрантів. А також стати лідером за обсягом грошових переказів у своєму регіоні – Європі та Центральній Азії.

Найбільші суми переказів від приватних осіб торік отримали Індія ($79 млрд), Китай ($67 млрд), Мексика ($36 млрд), Філіппіни ($34 млрд) і Єгипет ($29 млрд).

“Україна, найбільший одержувач грошових переказів у регіоні, отримала новий рекорд у розмірі 14 мільярдів доларів 2018-го, що на 19 відсотків більше, ніж 2017-го. Цей сплеск в Україні відображає переглянуту методологію оцінки вхідних грошових переказів, а також зростання попиту в сусідніх країнах на робочих-мігрантів”, – йдеться в інформаційному повідомленні Світового банку.

Та за результатами першого кварталу 2019-го НБУ відзначає зменшення сум переказів. Особливо тих, які зроблені через системи переказу грошей. За даними НБУ, 2018-го за перший квартал в Україну потрапило $593 млн. У першому кварталі 2019-го – $531 млн.

“На тлі охолодження економіки ЄС і скороченні різниці у заробітних платах (зростання заробітних плат в Україні попередніми роками) інтенсивність трудової міграції знизиться, що також зумовить зниження темпів зростання переказів з-за кордону”, – йдеться в інфляційному звіті за квітень.

Наступними кількома роками, за прогнозами НБУ, суми “трудових” грошей зменшуватимуться ще більше.

“У 2019-2021-х темпи зростання грошових переказів від трудових мігрантів значно сповільняться через зниження інтенсивності міграційних процесів внаслідок подальшої конвергенції заробітних плат і насичення ринку праці”, – констатують у Нацбанку.

Тим часом, у Світовому банку прогнозують, що 2019-го грошові перекази до країн із низьким і середнім рівнем доходів зростуть ще більше – до $550 млрд. І “трудові” гроші залишатимуться найбільшим джерелом фінансування цих країн.