субота , 20.04.2024

Сьогодні івано-франківське “Прикарпаття” зіграє проти португальської “Браги”

Сьогодні, 23 травня, вперше в історії прикарпатського футболу на стадіоні “Рух” відбудеться міжнародний товариський матч між командами “Прикарпаття” (Івано-Франківськ) – “Брага” (Португалія).

Перед грою глядачів розважатиме відома українська співачка Ірина Федишин (початок о 18.00).

У вівторок делегація португальського клубу прилетіла до столиці України, звідки взяла курс на Івано-Франківськ, де розмістилася в готелі “Надія”, повідомляє прес-служба ФК “Прикарпаття”.

Впродовж дня у програмі гостей було заплановано кілька заходів, а ввечері футболісти “Браги” випробували газон стадіону на передматчевому тренуванні.

Професійний футбольний клуб “Брага” (порт. Sporting Clube de Braga) був заснований 19 січня 1921 року. У вищій лізі чемпіонату Португалії постійно грає з 1975 року. Іноді цю команду називають “Арсеналістас Міньйотус” через схожість форми на форму лондонського “Арсеналу”, за що вона і отримала своє прізвисько “каноніри”.

Гостей приймає на арені “Брага Мунісіпал” (порт. Estadio Municipal de Braga), який вміщує 30 286 глядачів. Був збудований спеціально до чемпіонату Європи-2004, а за бюджетом – це один з найдорожчих португальських стадіонів (понад 83 млн євро).

Вражає він і за унікальністю своєї архітектури – розташований у гірській скелі на околицях міста. Арена “Брага Мунісіпал” має лише дві трибуни, дах яких з’єднаний паралельними сталевими канатами.

«Четверта сила» португальського футболу

Брага є “четвертою силою” в португальському футболі. Більш багатими та історично успішними клубами країни є БенфікаПорту та Спортінг, але майбутній суперник Прикарпаття “дихає в спину” грандам, а іноді й випереджає їх.

Свій перший в історії трофей Брага здобула ще в далекому 1966 році, коли команді підкорився Кубок Португалії. До кінця ХХ століття “каноніри” ще тричі виходили до фіналу національного Кубка та двічі грали в матчах за Суперкубок, проте трофеїв більше не здобували.

ХХІ століття виявилося для Браги більш успішним. Команді вдалося з середняка португальського футболу перетворитися в один з найсильніших клубів країни.

Двічі Брага завойовувала медалі національного чемпіонату (“срібло” – в сезоні 2009/10 та “бронзу” – в сезоні 2011/12), одного разу святкувала перемогу в Кубку ліги (2012/13) та двічі грала у фіналах (Суперкубок-2016 та Кубок ліги 2016/17).

Разом з успіхами на внутрішній арені, не загубилася Брага і в Європі. У 2008-му “каноніри” стали переможцями останнього в історії розіграшу Кубка Інтертото, але найуспішніший європейський виступ стався трохи згодом.

У сезоні 2010/11 команда під керівництвом Домінгуша Пасієнсії вперше у своїй історії пробилася у груповий турнір Ліги чемпіонів, вибивши у кваліфікаційному раунді шотландський Селтік та іспанську Севілью.

Втім, у своїй групі “каноніри” посіли третє місце і продовжили боротьбу вже в Лізі Європи, де зуміли дійти до фіналу. На стадії плей-офф Брага по-черзі вибила з розіграшу польський Лех, англійський Ліверпуль, київське Динамо та ще один португальський клуб – лісабонську Бенфіку. Однак у матчі за головний трофей турніру “каноніри” поступилися іншим своїм співвітчизникам з Порту, єдиний гол на рахунку Радамеля Фалькао.

В останні декілька років Брага займала єврокубкові позиції в португальській Прімейрі. Сезон 2015/16 команда провела під керівництвом Паулу Фонсеки.

У Лізі Європи команда дійшла до чвертьфіналу, де поступилася Шахтарю, а внутрішній чемпіонат закінчила на 4-му місці. 22 травня 2016 року, обігравши Порту в серії післяматчевих пенальті, Брага вперше за півстоліття і вдруге у своїй історії завоювала національний Кубок. А вже за тиждень Фонсека очолив… донецьку команду.

Саме Шахтар з усіх українських клубів став для португальців дуже незручним суперником (шість поразок в шести поєдинках ЛЧ та ЛЄ із загальним рахунком 1:13). Дві нічиї Брага заробила в протистоянні з Динамо у чвертьфіналі Ліги Європи 2010/11, де несподівано залишила киян за бортом турніру завдяки голу на виїзді (1:1, 0:0).

А от у серпні 2018 року Брага поступилася луганській Зорі, також двічі зігравши внічию у 3-му раунді кваліфікації Ліги Європи. Після 1:1 в Запоріжжі підопічні Юрія Вернидуба двічі зрівнювали рахунок на виїзді – 2:2.

Івано-Франківськ і Брага – міста-побратими

В Івано-Франківська поповнився список міст-побратимів. Угоду про співпрацю між Івано-Франківськом та Брагою 8 грудня 2016 року підписали президент муніципалітету Рікарду Ріота міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який перебував з робочим візитом у Португалії та офіційно представив місто на “Українському тижні”. Результатом візиту стало підписання угоди про партнерство.

Офіційна церемонія проходила у залі міської Ратуші Браги в під час “Українського тижня”. Рікарду Ріо наголосив, що їхнє місто підтримує тісну співпрацю з Україною. За його словами, підписання угоди про співпрацю дозволить не тільки збільшити кількість потенційних туристів, але й створить сприятливі умови для тісної економічної співпраці.

Руслан Марцінків зазначив, що перемовини про офіційний візит і майбутній меморандум тривали давно. У цьому португальському місті значна українська діаспора, тому економічна і туристична співпраця вигідна обом сторонам. Також він підкреслив, що муніципалітет працює над розширенням географії міст-партнерів Івано-Франківська.

У травні 2017 року рамках урочистостей з нагоди 355-ліття Івано-Франківська відбулось підписання Угоди про партнерську співпрацю з португальським містом Брага. Документ задекларували особисто міський голова Руслан Марцінків та заступник мера португальського міста Фірміно Маркес.

Зміст угоди передбачає двосторонню співпрацю в сферах культури, туризму, освіти, економіки та в інших  сферах суспільного життя обох міст. Під час підписання угод пан Маркес передав у подарунок міському голові для Івано-Франківська особливу статую Матері Божої, яка є символом міста Брага.

Брага – одне з найбільш туристично привабливих міст Португалії, з величезною кількістю архітектурних і культурних пам’яток. Тільки одних церков у місті більше десятка. Адже це – найстаріше місто Португалії і одне з найстаріших християнських міст світу. Єпархія у Бразі заснована у III столітті, кафедральний собор з’явився в XI, а багато релігійних традицій збереглися в тому вигляді, в якому вони існували в середні віки, тому Брага дуже популярна серед паломників і любителів історії.

Брага – третє найбільше місто Португалії після Лісабона і Порту.  У місті існує чисельна українська діаспора. У 2012 відкрилася Українська Кирило-Мефодіївська школа, заснована православною громадою на честь Всіх Святих землі Української. У 2016 році у місті відкрили пам’ятник Героям Небесної сотні.