п’ятниця , 29.03.2024

Найбільше на алкоголь витрачають мешканці Львівщини та Івано-Франківщини

Українці у середньому витрачають 45% усіх доходів на їжу та напої.

Водночас витрати у регіонах відрізняються, пише gazeta.ua.

“У жителів Волинської, Житомирської, Рівненської та Чернігівської областей найбільше грошей йде на хліб і крупи – 9% від усього, що заробляють. У столиці на ці продукти витрачають найменше – 6%. Водночас 11,5% від доходів йде на м’ясо та м’ясопродукти.

На м’ясі економлять жителі Тернопільщини, Хмельниччини та Вінниччини – трохи більше 9% від місячного заробітку. Щоправда найдешевший м’ясний кошик продають саме у Тернопільській області”, – написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

На рибу найбільше витрачають у Луцьку, Житомирі, Рівному та Чернігові – 3,5% від доходів. В Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській обл. ці витрати становлять 2,5% заробленого щомісяця.

“Кияни найбільше серед інших українців витрачають на молочні продукти – 7,5% місячного доходу. У Волинській, Житомирській, Рівненський та Чернігівській областях до молока ставляться стриманіше. Віддають трохи більше 5% загальних доходів. Також у столиці активно купують фрукти – понад 4% від загального доходу родини. У Донецькій і Луганській області на ці продукти тратять 2,7% доходів”, – пояснює експерт.

На овочі найбільше витрачаються жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської обл. – 4,5% загальних місячних видатків. Солодощів найбільше по Україні купують у Волинській, Житомирській, Рівненській та Чернігівській обл. Найменше грошей на це витрачають кияни – 3% від доходів.

Найбільше на алкоголь витрачають у Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій обл. Найменше – у Хмельницькій обл.

“Відсоток видатків українців на харчування багато років не змінюється. Водночас, коли люди мали більше грошей, то їжа була більш здоровою. Зараз всі намагаються економити. Тому продукти досить часто є небезпечними та неякісними. Так, за останні 5 років стаття витрат, яка показала найбільше зростання, це ліки та лікування”, – пояснює Олексій Дорошенко.