четвер , 28.03.2024

У Коломиї відбулась єпархіальна Хресна Дорога (ФОТО)

31 березня, у третю неділю Великого посту, вулицями Коломиї пройшла єпархіальна Хресна Дорога з життєписом блаженного священномученика Василія Величковського.

Цьогоріч хода розпочалася від найдавнішого храму Коломиї – церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії і завершилася на площі перед катедральним собором Преображення Христового.

Попереду коломияни несли дерев’яний хрест. Як і щороку на кожній стації вони змінювали одні одних. Велелюдну колону формувало численне духовенство, семінаристи та віряни.

Під час стацій присутні роздумували над терпіннями і смертю Христа, а також спогадами з життя в’язня  радянських  концтаборів,  одного  з  провідників  підпільної  Української Греко-Католилької Церкви блаженного Василія Величковського.

Перейнявшись стражданнями Спасителя, які стали ціною відкуплення людства, учасники ходи роздумували і над служінням блаженного з незламною вірою, котрий так само пожертвував себе задля нашого народу.

В тяжкі часи поневірянь він взяв на свої плечі батьківську опіку над загнаною в  катакомби Церквою. Мученицький шлях, який довелося пройти блаженному вартий уваги сьогодні.

Наприкінці Хресної Дороги правлячий архиєрей Коломийської єпархії кир Василій (Івасюк) звернувся до присутніх із пастирським словом, в якому подякув всім за участь у спільній молитві. Також владика зауважив, що вкотре Великий піст впровадив нас в атмосферу глибоких роздумів перед святим хрестом.

Відтак, з нагоди Хресної Дороги, у катадральному соборі кожен зміг приступити до мирування єлеєм, який був посвячений на мощах блаженного Василія Величковського.

Джерело: Прес-служба Коломийської єпархії