п’ятниця , 29.03.2024

Експерти театрального фестивалю ГРА подивилися на «Гуцулку Ксеню» вживу

Експертна рада Другого всеукраїнського театрального фестивалю-премії ГРА відвідала Івано-Франківськ.

Театрознавці переглянули виставу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. І. Франка – «Гуцулка Ксеня».

Вистава увійшла до лонг-листа фестивалю і бореться за перемогу в номінації «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу». (Нагадаємо, минулого року вистава театру ім. Франка «Гамлет» перемогла у ГРІ в номінації  «Найкраща експериментально-пошукова вистава»).

Усього цьогоріч на адресу Національної спілки театральних діячів України –  засновника і організатора проекту – надійшло 83 заявки від різних за форматом роботи і формою власності театральних колективів країни.

З них експерти відібрали 30 кращих, які і продовжують боротися за український театральний Оскар у 6 загальних та 6 індивідуальних номінаціях.

Наразі експерти подорожують містами України і переглянуть постановки наживо, аби в кінці червня сформувати шорт-лист з 12 вистав. Одним з перших міст став Івано-Франківськ.

Світлана Максименко театрознавець,  кандидат мистецтвознавства, член експертної ради фестивалю-премії поділилася враженнями від творчо-робочої поїздки до Івано-Франківська:

«Творчі відрядження до  Івано-Франківська для мене завжди  пов’язані  з  театральними подіями: фестивалі, прем’єри, зустрічі, інтенсивне мистецьке спілкування колег по фаху. І все це – на тлі спокійно-врівноваженого міського плину-ритму життя, яке,  у  порівнянні зі Львовом чи Києвом,  видається  аж надто спокійним.

Та це аж ніяк не стосується внутрішньо-закулісного життя Івано-Франківського національного академічного  драматичного театру  імені Івана Франка: там вирують ідеї, киплять пристрасті,  горять очі,  ллється піт і сльози молодої акторської команди на чолі  з  Ростиславом  Держипільським,   художнім керівником колективу.  Виховавши за короткий час достойну  молоду творчу трупу,  народний артист України Р. Держипільський не зупиняється на досягнутому. Щосезону місто та театральну Україну «збурюють» його креативні творчі проекти за участю провідних акторів Києва, Львова, світу.

Цього разу візит до прикарпатського міста  був пов’язаний з роботою  у Експертній раді Всеукраїнського фестивалю-премії ГРА. Переглядали виставу-мюзикл  «Гуцулка Ксеня» (лібрето і музика Ярослава Барнича, режисер – н. а. України Ростислав Держипільський, художник-постановник – Олеся Головач, балетмейстер – Дмитро Лека).

Враження  від  самих відвідин  театру – дивовижно-забуті… Так зі мною було у далекому дитинстві.  Я б назвала це «живий театр»: переповнена зала (з рядами приставних крісел), квитки на місяць наперед випродані.

Публіка  реагує незвично гаряче: аплодисменти, вигуки, жива реакція залу на кожен вихід акторів, їх «зоряно»-прем’єрна  подача  (у цьому суть режисерської концепції) знаходить гарячий відгук у серцях глядачів і запалює у виконавців прагнення  дивувати, самолюбуватись (у високому сенсі цього слова). Смачно, живо, весело і красиво!

І якщо завершувати відкриттям, то  буду відвертою: цього разу  я  вперше ПОБАЧИЛА актора Олексія Гнатковського, заслуженого артиста України (у ролі Івана Синиці, власника готелю), якого довго і активно задіює у  репертуарі  Ростислав Держипільський. Але такого внутрішньо-пластичного, імпровізаційно-легкого,  дотепного,  технічно-вправного   трагіфарсово-глибокого  Гнатковського  мені не доводилось бачити. Браво!»

Цьогоріч на етапі перегляду експертами лонг-листа у номінації  «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу» з театром ім. Франка змагаються ще два колективи: Київський національний академічний театр оперети  виставою «Скрипаль на даху» та Одеський національний академічний театр опери та балету з постановкою «Орфей і Еврідіка».

Фінал фестивалю-премії ГРА проходитиме у листопаді в Києві. Глядачі теж зможуть долучитися до фестивального руху і переглянути вистави-фіналісти на різних театральних майданчиках столиці.

Заключний акорд – оголошення переможців міжнародним журі. Найкращих гравців у ГРІ за театральний Оскар буде нагороджено Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проекту.