четвер , 28.03.2024

Аваков забезпечив Україні найчесніші вибори за всю історію незалежності, – експерт

Завдяки позиції міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в Україні вперше з 1991 року відбулися чесні вибори.

Арсен Аваков

Таку думку на своїй сторінці в Facebook озвучив політичний консультант Володимир Макаровський.

“На мою думку, в Україні пройшли найбільш чесні президентські вибори з моменту здобуття незалежності – 1991 року. Чому? Давайте згадувати. Отже, 1991 рік, Україна, яка щойно стала незалежною, вибирає першого президента. Ним став Леонід Кравчук. Як це відбувалося? Кравчук балотувався як безпартійний, але підтримку йому надавали члени вже тоді забороненої комуністичної партії. Зовсім випадково кандидат від компартії Олександр Ткаченко зняв свою кандидатуру на користь Кравчука, а ще одним опонентом майбутнього президента став В’ячеслав Чорновіл, якому штучно створили образ махрового націоналіста “, – зазначив експерт.

При цьому, також додав політолог, Леоніда Кравчука підтримала частина націонал-демократів, тому у Кравчука не було шансу програти.

“Переходимо до 1994-го. Тоді Кравчук і Кучма почали передвиборну гонку достроково. У першого через постійні страйки шахтарів не було шансів. У 1999 році у нас з’явилася перша опозиційна політична коаліція, яка розвалилася через амбіції учасників. Ну, а вибираючи між Кучмою і Симоненком, довго думати не доводиться. Гаряче стало в 2004 – думаю, ви і самі пам’ятаєте, як все було: і “наколоті апельсини”, і Майдан “, – написав блогер.

У 2010 році ситуація не покращилася, продовжив Макаровський, було безліч махінацій, чвар і підкупів. Він також зазначив, що вибори 2014 року можна не брати до уваги, оскільки Крим і суттєва частина населення Донецької і Луганської областей не змогли проголосувати через окупацію.

“А що в 2019-му? Можливість перереєструватися, висока оцінка міжнародної спільноти і чесні вибори. І тут не можна не згадати про внесок глави МВС Арсена Авакова – адже це стало можливим саме завдяки його позиції і роботі його відомства. На виборчих дільницях було 133 тисяч правоохоронців. 197 ОВК і майже 30 тисяч виборчих дільниць знаходилися під цілодобовою охороною “, – зазначив політолог.

Він також додав, що з подачі Авакова була створена публічна інтерактивна система фіксації всіх порушень “Вибори-2019”.

“Мінімум порушень, які не вплинули на результати, ефективні розслідування по “сітках” кандидатів, розгортання яких вдалося присікти, чітка позиція глави МВС про неприпустимість втручання силовиків у процес … Перераховувати можна довго. Але головне – ми, нарешті, змогли провести чесні вибори! ” – підсумував Володимир Макаровський.