п’ятниця , 29.03.2024

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич побувала з робочим візитом на Прикарпатті

16 квітня у рамках перебування на Прикарпатті з робочою поїздкою міністр освіти і науки України Лілія Гриневич побувала в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Разом із заступником голови облдержадміністрації Віталієм Федорівим та керівництвом департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА міністр ознайомилася із роботою закладу, оглянула обладнання та дидактичний матеріал, придбані за рахунок субвенції з метою допомоги у проведенні підвищення кваліфікації вчителів Нової української школи.

«Успішність втілення освітньої реформи повністю в руках вчителя, – зазначила Лілія Гриневич. – І значну роль у цьому відіграють інститути післядипломної освіти, адже саме тут відбувається підвищення кваліфікації вчителів. Уперше впродовж останніх років Урядом виділяється субвенція для покращення матеріально-технічної бази зазначених закладів».

Лілія Гриневич наголосила, що усі вчителі, які у вересні 2019 року братимуть перші класи за програмою Нової української школи, пройшли підвищення кваліфікації. Також усі перші класи, які і у попередні роки, отримують нове обладнання. Сучасним обладнанням також будуть оснащені кабінети фізики та хімії.

Розповіла міністр і про інтернетизацію шкіл, на яку виділено мільярд гривень, закупівлю шкільних автобусів, програму «Гідність дитини», яка передбачатиме облаштування в освітніх закладах теплих вбиралень. Івано-Франківщина отримає на дану програму 24 мільйони гривень.

«У державі продовжується модернізація професійно-технічної освіти і на даний час на її впровадження направлено 200 млн грн. Вже до кінця року буде створено 100 навчально-практичних центрів за гостродефіцитними професіями, – повідомила Лілія Гриневич. – На Прикарпатті функціонують уже чотири таких центри, а невдовзі відкриють ще два, де готуватимуть фахівців, які є затребуваними на ринку праці».

За словами міністра, серед новацій в галузі освіти сьогодні запроваджується інституційний аудит, який замінить застарілу систему атестації шкіл. Аудит відбуватиметься один раз на десять років у кожній школі, а його метою стане виявлення позитивних і слабких сторін школи, шляхи покращення стану освітнього закладу.

Йшлося також і про опорні школи, яких в області є 9, новації у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, розвиток спортивної інфраструктури.

На завершення Лілія Гриневич поспілкувалася із тренерами Нової української школи Прикарпаття.