п’ятниця , 29.03.2024

Жителів Прикарпаття закликають не спалювати суху траву поблизу нафтових родовищ

Попри численні прохання та попередження від рятувальників, люди продовжують спалювати сміття та суху траву на відкритій території і на власних присадибних ділянках, що призводить до непоправних наслідків.

Б’ють на сполох пожежники (ДСНС) та екологи, адже цього року в Україні кількість пожеж від випалювання сухотрав’я втричі перевищила минулорічні показники. До цих закликів доводиться долучатися і нафтовикам.

Всі розуміємо, що найочевидніша небезпека спалення трави – це пожежа. Цього року вогонь вже неодноразово підкрадався на критично небезпечну відстань до потенційно-небезпечних об’єктів ПАТ “Укрнафта” у Долинському, Рожнятівському, Надвірнянському та Богородчанському районах Івано-Франківської області, повідомляють у прес-службі “Укрнафта Захід.

У березні-квітні пожежу зупиняли на відстані 30-200 метрів від свердловин, пропарювальних стояків нафтопроводів, території БМТЗ, ЦППН, території прокладення трубопроводів, групового збору тощо. Лише завдяки оперативному реагуванню з боку наших колег (операторів та охоронників) і втручанню пожежників (ДСНС) досі вдавалось не допустити катастрофи.

Так, скажімо, минулої п’ятниці вогонь зупинили на відстані до 30 м від діючої видобувної свердловини Спаського родовища НГВУ «Долинанафтогаз». Важко собі навіть уявити, до яких наслідків могла призвести пожежа на такому об’єкті:

“Закликаємо тих «дбайливих ґаздів», котрі із настянням сутінків із завзятою ретельністю спалюють суху траву, схаменутись, задуматись та запам’ятати, що жертвами їхньої безвідповідальності можуть стати як невинні тварини, так і промислові об’єкти, відтак люди, які працюють там, а також і самі палії. Не ризикуйте ЖИТТЯМ оточуючих та власною безпекою!”, – закликають нафтовики.

Серед населених пунктів, де найчастіше виникають пожежі від спалювання трави, які несуть загрозу нашим промисловим об’єктам, такі села:

  • Яворів, Тяпче (Долинський район);
  • Спас, Струтин (Рожнятівський район);
  • Бабче (Богородчанський район);
  • Битків (гора Гига, присілок Битківчик), Пнів, Пасічна, Гвізд, район сміттєзвалища міста Надвірна (Надвірнянський район).