четвер , 28.03.2024

Що потрібно знати про монетизацію субсидій

Департамент соціальної політики Івано-Франківської ОДА надав роз’яснення лля сімей, які звернулися або звернуться в 2019 році до кінця опалювального сезону з новим пакетом документів для призначення субсидії з січня, лютого, березня, квітня 2019 року.

Як відбуватиметься оплата комунальних послуг?

Щомісячно комунальні підприємства надають Ощадбанку дані щодо обсягів спожитих комунальних послуг кожним одержувачем субсидії. На підставі цієї інформації Ощадбанк перераховує кошти за субсидією комунальним підприємствам.

Якщо комунальне підприємство не уклало договір з Ощадбанком або не надало Ощадбанку інформацію щодо заборгованості, кошти за послугу підприємству перераховано не буде.

Якого числа відбувається перерахування коштів Ощадбанком на рахунки комунальних підприємств?

Ощадбанк перераховує кошти комунальним підприємствам до 18 числа кожного місяця.

Яким чином субсидія  розподіляється на використані комунальні послуги?

Відповідно до постанови КМУ від 21.10.1995 № 848 (зі змінами та доповненнями), встановлюється така послідовність перерахування коштів за комунальні послуги (витрати):

  • тепло;
  • газ;
  • гаряча вода;
  • холодна вода;
  • електрика;
  • сміття;
  • житло (послуги з управління багатоквартирним будинком).

Крім того, одержувач житлової субсидії може визначити іншу послідовність перерахування коштів за послуги (витрати) шляхом подання відповідної заяви структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

За які послуги субсидіанту потрібно доплатити?

Протягом доби, після перерахування коштів Ощадбанком на рахунки комунальних підприємств, одержувачу субсидії надійде СМС-повідомлення, у якому буде вказано послуги, за які потрібно доплатити власними коштами та розмір доплати. Якщо комунальне підприємство не уклало договір з Ощадбанком або не надало Ощадбанку інформацію щодо заборгованості, кошти за послуги підприємству перераховано не буде.

А в СМС- повідомлення надійде такий текст, що за такою послугою інформація відсутня. Ці кошти буде використано на інші комунальні послуги в наступні місяці. Оплачуйте послуги комунального підприємства згідно з квитанціями.

Якщо одержувач субсидії не отримав СМС-повідомлення з переліком комунальних послуг для доплати?

Якщо з певних причин субсидіант не отримав СМС-повідомлення  від Ощадбанку, потрібно звернутися після 20-го числа до контакт-центру Ощадбанку за тел. 0 800 210 800.

Крім того, для одержувачів житлової субсидії будуть створені персональні кабінети, які будуть містити всю необхідну інформацію про рух коштів, а саме: залишок субсидії, розмір нарахованої субсидії, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії ( при надходженні інформації від постачальників комунальних послуг). Для доступу до персонального кабінету необхідно мати особистий мобільний телефон, на  який буде відправлено спеціальний одноразовий код  доступу.

У яких числах потрібно здійснити доплату?

Загальною нормою щодо терміну сплати є п.18 постанови КМУ № 630 від 21.07.2005, в якому зазначено, що розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць.  Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший термін.

Як дізнатися, чи у субсидіанта є заборгованість за використані послуги?

За отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за комунальні послуги, розміру заборгованості/переплати потрібно звертатися до надавачів комунальних послуг.

Чи потрібно передавати квитанції до Ощадбанку?

Квитанції про обсяг та суму спожитих послуг, наданих субсидіанту комунальними підприємствами або квитанції з доплати цих послуг громадянин залишає собі. Передавати квитанції до Ощадбанку не потрібно.

Як дізнатись про суму залишку коштів?

Якщо субсидіант споживав комунальні послуги економно (на суму меншу, ніж розмір субсидії), то за поточний місяць йому буде сформовано залишок коштів, який зберігатиметься та переноситиметься на наступний місяць – і так до завершення опалювального сезону. Ця інформація доступна в контакт-центрі Ощадбанку телефоном 0 800 210 800.

Чи змінюється сума залишку протягом опалювального сезону?

Розмір залишку може змінюватись щомісяця як у більшу, так і в меншу сторону залежно від споживання послуг. Наприклад, якщо в цьому місяці спожито менший обсяг послуг, ніж у попередньому місяці, тоді розмір залишку збільшиться, і навпаки.

Як субсидіанту отримати кошти із залишку?

Кожного місяця, коли громадянин споживає комунальні послуги на суму меншу, ніж розмір субсидії, у нього формується позитивний залишок. Цей невикористаний залишок за субсидією зберігається в Ощадбанку для покриття спожитих комунальних послуг у наступному місяці.

Якщо особа споживала комунальні послуги економно протягом всього опалювального періоду, по його завершенні фінальний залишок коштів за субсидією буде перераховано на  поточний рахунок одержувача субсидії в Ощадбанку  в червні 2019 року  (рахунок буде автоматично відкритий у червні).

Ці кошти одержувач субсидії  зможе використати на будь-які власні потреби. Про можливість отримання залишку коштів громадян буде проінформовано СМС-повідомленням.

Чи стягується комісія за зняття залишку коштів за субсидією?

Ощадбанк не стягує комісію за зняття залишку коштів для виплати житлової субсидії з поточного рахунку одержувача субсидії.