четвер , 25.04.2024

Помер відомий письменник та кіносценарист з Івано-Франківщини

Сьогодні зупинилося серце популярного українського прозаїка і сценариста Василя Портяка.

Василь Портяк помер сьогодні, 2 березня. Про це повідомили його колеги на своїх сторінка в різних соцмережах.

Шанувальники його творчості пишуть, що Портяк вмів дуже тонко відчувати історію і планував ще дуже багато зробити, інформують Економічні новини.

Причиною смерті називають серцеву недостатність. Протягом довгих років його мучила ця недуга.

Богдан Пастух, повідомляючи про смерть Василя Портяка, написав, що не стало останнього з трійки Стефаник-Тютюнник-Портяк. Він зазначив, що не впевнений, чи отримає продовження цей «обірваний ланцюг».

Додамо, що Василь Портяк народився 31 березня 1952 року у селі Кривопілля Верховинського району Івано-Франківської області. Він навчався в Київському держуніверситеті ім. Тараса Шевченка і відвідував Вищі сценарні курси в Москві.

Світ побачила перша його збірка новел в 1984 році. Вона отримала назву «Кріслачі». У 2006 році була випущена ще одна – «У снігах».

Василь Портяк був одним з членів журі під час шостого літературного фестивалю «Покрова». Саме він брав участь у виборі кращої прози про УПА.

Відомий український письменник неодноразово був сценаристом вітчизняних фільмів. Зокрема, його перу належать сценарії таких картин, як: «Нескорений», «Вишневі ночі» і «Залізна сотня».