вівторок , 19.03.2024

Національний парк “Гуцульщина” скаржиться на рейдерське захоплення території

На Івано-Франківщині набирає обертів конфлікт між посадовцями сільської ради, лісгоспу та національного природного парку.

Пістинська сільська рада на чолі з сільським головою та керівництвом ДП «Кутське лісове господарство», впродовж року чинить беззаконня, щодо захоплення території та будівель НПП «Гуцульщина», самовільних рубок в розсаднику парку, незаконній роздачі земель в приватну та комунальну власність на території ПЗФ та перешкоджання працівникам парку виконувати свої посадові обов’язки.

Про це йдеться у повідомленні Національного природнього парку “Гуцульщина” опублікованого на їх сторінці у Фейсбуці під назвою: “Свавілля по-пістинськи набирає обертів”.

У парку розповіли, що наразі з цього приводу правоохоронці відкрили три кримінальні провадження та подали два позови до суду, але це не змінило ситуацію:

“21 березня 2019 року, представники ДП «Кутське лісове господарство» П. Іванишин (головний лісничий), П. Пліхтяк (лісничий Косівського лісництва), В. Лаврук (майстер лісу), а також робочі цього підприємства, на чолі з Пістинським сільським головою Т. Бейсюком, почали вирубувати ліс в Косівському лісництві (кв.11) НПП «Гуцульщина», не маючи на це жодних підстав.

Дії посадовців ДП «Кутське лілове господарство», не піддаються ніякій логіці та здоровому глузду, адже лише вчора (20.03.2019р.) в цьому підприємстві завершила роботу планова перевірка Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, яка нарахувала підприємству збитки на суму біля 900 тис. грн., і в цей же день (20.03.2019р.) виписано лісорубний квиток за підписом головного лісничого ДП «Кутське лісове господарство» П. Іванишина”, – йдеться у повідомленні.

Працівники НПП стверджують, що всі дії є протиправними, й суперечать чинному законодавству України та переслідують мету рейдерського захоплення території природно-заповідного фонду «Гуцульщини»:

“Стосовно цих незаконних дій, адміністрація парку звернулася до Косівського ВП ГУНП, Коломийської місцевої прокуратури, Косівського відділу МРВ УСБУ, Косівської РДА та Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, з проханням вжити невідкладних заходів, щодо припинення протиправних дій Пістинського сільського голови та працівників ДП «Кутське лісове господарство», а також провести об’єктивне розслідування цієї ситуації та притягнути винних осіб до відповідальності”, – розповідають у парку.