субота , 20.04.2024

Департамент будівництва ОДА роздає мільйонні підряди помічнику депутата, який очолював департамент

У 2017-2018 рр. Департамент будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА для виконання ремонтних робіт на «допорогові» суми часто запрошував місцевого ФОПа Віталія Іванського, а також створену підприємцем фірму та рідного батька Віталія Іванського Валерія Іванського.

Про це у виданні «Курс» написала Тетяна Черниш («Антикорупційна платформа»).

До 2017 р., перш ніж розпочати підприємницьку діяльність, Віталій Іванський півтора року був помічником депутата Франківської облради Назарія Іваніва, який очолював Департамент будівництва і ЖКГ ОДА. Поміж бюджетних установ цей Департамент став основним замовником підприємця.

Віталій Іванський у 2017-2018 рр. як ФОП уклав 22 прямі договори на більш ніж 9 млн грн., з них 19 – з Департаментом будівництва і ЖКГ ОДА, та жодного разу не брав участі у конкурентних процедурах.

Перші підряди підприємець отримав у жовтні 2017 року. Департамент протягом одного дня опублікував у системі ProZorro відразу 4 звіти про укладені договори із Віталієм Іванським.

Перший договір стосувався закупівлі робіт з капремонту школи з енергозберігаючими заходами у селі Міжріччя Болехівської міської ради вартістю 977 тис грн. У наступному – про капремонт Тисівської школи на 263 тис грн. Ще за двома договорами підрядник мав капітально відремонтувати Гузіївську школу за 293 тис грн. та замінити вікна в Поляницькій школі за 322 тис грн.

Замовником робіт був обласний Департамент будівництва, відтак на всіх чотирьох договорах стоїть підпис тодішнього його директора Назарія Іваніва. Той очолював Департамент з квітня 2016 року до грудня 2017 року і заразом був депутатом Івано-Франківської обласної ради.

Тепер Іванів вже понад рік головує у Брошнів-Осадській об’єднаній територіальній громаді (селищним головую був обраний у грудні 2017 р. тож офіційно покинув посаду директора облДепартаменту будівництва), і мав би позбутися депутатського мандата, втім досі є депутатом облради.

Тим не менш, співпраця Департаменту будівництва ОДА із Віталієм Іванським, яку започаткував Іванів, тільки посилилась. Під кінець 2017 року Департамент уклав із підприємцем ще 8 прямих договорів на понад 2 млн грн.

Співпраця між Департаментом будівництва і ЖКГ ОДА та Віталієм Іванським продовжилась у 2018 році. Впродовж року вони підписали 7 прямих договорів на понад 4 млн грн.

У червні 2018 року Віталій Іванський заснував ПП «Брошнівська будівельна компанія», яке за півроку своєї діяльності встигло укласти договорів на 58 млн грн. Більшість угод із підприємством підписав Департамент будівництва і ЖКГ ОДА.

Причому фірма, на відміну від ФОПа Віталія Іванського, змагалося за підряди і на відкритих торгах. Найбільш дороговартісну угоду фірма Віталія Іванського підписала наприкінці 2018 р. Йдеться про будівництво каналізаційних мереж та споруд в с. Брошнів Рожнятівського району за 39,80 млн грн.

Також до послуг «Брошнівської будівельної компанії» зверталася Брошнів-Осадська селищна рада, яку очолює колишній очільник обласного Департаменту будівництва Назарій Іванів. Та у кінці 2018 р. селищна рада замовила капремонт Брошнів-Осадського ліцею на 1,4 млн грн. та за 434 тис грн. підприємство мало б здійснити капремонт Кадобнянської гімназії.

Департамент будівництва і ЖКГ ОДА співпрацював не тільки із Віталієм Іванським, але і з його батьком, Валерієм Іванським. Реєстрацію ФОПа той отримав 12 грудня 2018 р., а вже 20 грудня він підписав договір на ремонтпершого поверху Брошнів-Осадської селищної ради за 115 тис грн. Замовник – Брошнів-Осадська селищна рада.

Вона ж за лічені дні до Нового року доручила Валерію Іванському підряд на будівництво футбольного поля зі штучним покриттям в селі Креховичі за 748 тис грн. Окремо, 22 та 26 грудня, 5 звітів про укладені договори із Валерієм Іванським опублікував Департамент будівництва ОДА. Термін дії всіх договорів до 27 грудня, а їх сума майже 3 млн грн.