четвер , 28.03.2024

Біля Бурштинської ТЕС виявили раптове перевищення радіації

Команда EcoCity вирішила 28 березня відвідати Бурштинську ТЕС та відмоніторити показники забруднення повітря дрібнодисперсним пилом, розміром 2.5 мікрометра та 10 мікрометрів.

Так, за інформацією дослідників, заміри проводились при швидкості вітру 4 м/с. Це важливо, тому що при безвітряній погоді концентрація мікропилу зростає.

Так, перші заміри провели під димовим шлейфом від ТЕС у селі Слобідка-Більшівцівська і не виявили перевищення норми в 30 мкг/м³ по показнику PM2.5 та перевищення по PM10.

“Далі заміри провели під самою ТЕС і також не виявили перевищення по мікропилу. Проте спостерігали короткочасний виплеск радіації до 98 мікрорентгенів в годину, а далі радіація була в межах норми. Відвідали старе шламосховище по дорозі на селище Демешківці і там також не спостерігали перевищень по забрудненості мікропилом.

Після цього відвідали нове шламосховище біля самої ТЕС – там також не спостерігалось перевищень. Золосховище було зволожене і на рівні людського росту перевищень не було, проте на самій золі було перевищення по PM10.

Можна зробити висновок, що золу постійно потрібно зволожувати, бо її може розносити вітром на ближні селища, зокрема Бовшів. Також привернули увагу вагони, на які відвантажують золу. Вони не захищенні від розвіювання золи вітром, тому при перевезенні можуть добре напилити”, – зазначають дослідники.