п’ятниця , 29.03.2024

На Івано-Франківщині врятували дикого кота, який потрапив у пастку браконьєра (ВІДЕО)

Фотопастка у лісовому масиві Солотвинського лісгоспу зафіксувала дикого кота, який потрапив у капкан браконьєра.

Упродовж декількох років у лісових масивах державних підприємств Івано-Франківського управління для спостереження за життям лісових мешканців та їх захисту від браконьєрів встановлено фотопастки.

Такі технічні засоби спрацьовують на рух у режимі реального часу та є абсолютно непомітними у лісових насадженнях. Фотопастки фіксують стан справ як за допомогою фотознімків, так і відеозйомки.

При цьому ніяких спалахів або клацань, як у фотоапарата, немає. Звірі роботи лісової камери не помічають. Кожне фото або відео супроводжується інформацією про дату і час зйомки, інформують “Вікна” з посиланням на Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.

За допомогою фотопасток можна спостерігати за харчуванням звірів на підгодівельних майданчиках. Фотопастки як вдень, так і вночі «стежать» за переміщенням автомобілів та людей у лісових масивах.

Часто вони незамінні помічники у фіксуванні дій браконьєрів, адже у режимі онлайн відправляють фото та відео на мобільні телефони рейдових бригад, яким вдається оперативно реагувати на спроби незаконного полювання.

До прикладу: фотопастка у лісовому масиві Солотвинського лісгоспу зафіксувала дикого кота, який потрапив у капкан браконьєра. Єгер лісгоспу Олександр Гаванюк допоміг тварині вирватися з залізної пастки.

Довідка. Кіт лісовий — вид хижих ссавців з роду Кіт (Felis) родини Котових (Felidae). Один з 5-ти видів роду. В Україні рідкісний ссавець, що підлягає охороні.

Загалом подібний до свійського кота, але відрізняється дещо більшими розмірами (довжина тіла до 90 см) і відносно коротким притупленим хвостом, покільцьованим кількома (частіше 3-4) темними смугами. Кінчик хвоста чорний. Підошви лап чорні. Очі блакитні або сірі. Ринарій червоно-рожевий (кольору «сирого м’яса»). Череп крупний, довжиною 90-110 мм, зазвичай без носового прогину.