п’ятниця , 29.03.2024

Мандат безвідповідальності: майже половина депутатів Франківської облради – прогульники

Дисципліна депутатів Івано-Франківської облради значно погіршилася. Якщо 2017 року прогульником був кожен третій, то за рік до парламентських виборів цей показник зріс майже до 50%.

Свої пропуски обранці громади пояснюють поважними причинами, що, утім, не передбачено законодавством України. Серед затятих прогульників – вісім депутатів, які два роки поспіль ризикують утратити мандат і бути відкликаними з ради, адже протягом року вони пропустили понад 50% засідань сесій і/або депутатських комісій.

У переліку прогульників за минулий рік є і двоє голів ОТГ на Прикарпатті – представник “Солідарності” Назарій Іванів та головний “батьківщинівець” Петро Книшук, котрі понад рік намагаються скласти депутатські повноваження, однак щосесії для цього бракує голосів.

Від початку каденції до списку кандидатів на відкликання традиційно потрапляють “батьківщинівець” Андрій Шувар, представниця фракції “Солідарність” Галина Карп, “свободівці” Богдан Соляник і Микола Вітенко.

Свою систематичну відсутність на засіданнях облради 2018 року Андрій Шувар пояснив поганим станом здоров’я: “Почитайте інтернет – тоді ставте запитання”, – відповів він.

У липні 2017 року місцеві ЗМІ повідомляли про ДТП за участю депутата. Тоді один з учасників автопригоди загинув, а Андрій Шувар потрапив до лікарні. За фактом скоєння ДТП в поліції відкрили кримінальне провадження, яке за 4 місяці закрили, адже повідомлення про підозру за порушення Правил дорожнього руху склали на загиблого водія.

Під час телефонної розмови депутат пояснив, що наразі не перебуває на лікарняному, проте їздити зі столиці до Івано-Франківська йому складно. Про те, що робить у Києві, коментувати відмовився. Упродовж кількох років Андрій Шувар очолював Бурштинську ТЕС, у січні 2018 року на посаді його замінив Денис Шмигаль.

Торік, як писав Рух ЧЕСНО, Шуваром зацікавилося НАБУ, коли не виявило на сайті НАЗК його декларації за 2017 рік. Депутат оприлюднив її лише в грудні 2018-го.

Засідання постійної комісії облради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, до складу якої входить Шувар, 2017 року не відвідував і “свободівець” Микола Вітенко, через що став кандидатом на відкликання. 2018-го депутат облради, який водночас є першим заступником міського голови Івано-Франківська, пропустив 66% сесійних засідань.

Утім, проблеми в пропусканні засідань своєї профільної комісії й сесій Вітенко не вбачає.

“Порядки денні засідань комісії мені скидають. На жаль, історично склалося, що комісія з питань ЖКГ та архітектури є більш формальною – вона не ухвалює важливих рішень, які впливають на роботу сесії. Брати участь у розгляді формальних програм не завжди цікаво”, – знайшов пояснення своїм прогулам депутат.

Відвідування сесій, згідно зі ст. 37 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, належить до обов’язків кожного обранця громади. Саме під час сесій депутати розглядають проекти всіх профільних комісій та ухвалюють остаточні рішення. Оскільки депутат має представницький мандат, він має бути присутнім на сесійних засіданнях і голосувати за кожне рішення, адже виборці довірили йому представляти їхні інтереси в раді.

Однопартієць Вітенка – депутат Богдан Соляник – регулярно пропускає засідання досить важливої бюджетної комісії. Що саме заважає йому сумлінно виконувати свої депутатські обов’язки, Рух ЧЕСНО поцікавився в очільника фракції ВО “Свобода” в облраді Михайла Королика, бо сам депутат на телефонні дзвінки та смс не відповідав.

Королик пояснив, що Соляник хворіє, тому його пропуски є обґрунтованими. І додав, що, на його думку, у “Свободі” одна з найкращих фракційних дисциплін.

Депутатка Галина Карп теж систематично пропускає засідання бюджетної комісії. 2017 року її не було на жодному із засідань, а 2018-го вона прогуляла 86% засідань. У цей період депутатка пропустила й понад 50% сесійних засідань.

До березня 2018 року Карп працювала заступницею міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика. Як повідомляли ЗМІ, заяву про відставку вона подала за власним бажанням.

Імовірно, саме висока посада заважала депутатці облради сумлінно відвідувати засідання сесій і комісії. Сама ж Карп не вважає свої пропуски депутатською безвідповідальністю, наголошуючи, що, незалежно від відвідин засідань сесій і комісії, роботу на своєму окрузі вона веде.

“Співпраця з виборцями тісна, постійно координую роботу через помічників”, – пояснила Карп.

Щоправда, на сайті “Посіпаки-2”, де зібрано інформацію про всіх помічників депутатів місцевого й обласного рівнів, не зазначено жодного помічника Галини Карп. Наразі, як розповіла Руху ЧЕСНО депутатка, вона працює далі у столиці – радницею президента національної компанії “Енергоатом”.

Попри неможливість нормально поєднувати роботу на високих посадах з депутатством, Карп має намір знову балотуватися до облради. Про плани на найближчі вибори до Верховної Ради поки що ствердно не відповідає, але категорично такої можливості не заперечує.

Не прокоментував Руху ЧЕСНО систематичне пропускання протягом двох років засідань комісії з питань захисту прав людини та антикорупційної політики й депутат із фракції “Солідарність” Руслан Осташук.

Улітку 2017-го він очолив Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства. Його призначення супроводжувалося скандальними публікаціями у ЗМІ та судовим процесом. Один з учасників конкурсу на цю посаду – тодішній перший заступник керівника управління Роман Олійник – оскаржував його результати в суді, адже вважав, що місце для Осташука підготували заздалегідь. Проте суд відмовив позивачеві у скасуванні результатів конкурсу.

У грудні 2017 року представник фракції “Солідарність” Назарій Іванів став головою Брошнів-Осадської ОТГ, що на Франківщині. Імовірно, саме підготовка до виборів, а згодом робота очільником новоствореної територіальної громади заважали Іваніву справно виконувати депутатські обов’язки, адже за два роки він пропустив 60% засідань комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. У статистику, підсумовану Рухом ЧЕСНО, депутат не повірив:

“Я перевірю цю інформацію, бо це нереально, особливо щодо 2017 року. Але справді були засідання, які я не відвідував, якщо вони стосувалися суто медичного характеру. Я ж не медик”, – пояснив пропуски засідань своєї профільної комісії обранець громади.

Ми поцікавилися, чи має голова ОТГ амбіції балотуватися до парламенту восени. Депутат відповів, що сам у нардепи не піде, але рекомендуватиме всім підтримати нинішнього народного депутата Анатолія Диріва. За словами Іваніва, для одномандатного виборчого округу №86, який Дирів представляє у Верховній Раді, він зробив дуже багато.

Заступник голови постійної комісії облради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО, колишній нардеп Роман Ткач каже, що виправдань своїм прогулам не має. Протягом останніх двох років він пропустив понад 60% засідань цієї комісії.

“Думав: Романе, коли вже ЧЕСНО до тебе звернеться? Визнаю, я винен. Але через роботу в Києві так трапляється, що пропускаю засідання комісії. Хоча саме питаннями ветеранів хотів займатися, з хлопцями-атовцями працюю”, – пояснив Роман Ткач.

“Батьківщинівець” Михайло Вітенко, який унаслідок пропускання сесій 2017 року став кандидатом на відкликання, а 2018-го потрапив до списку прогульників, виправдовує свою несумлінну депутатську діяльність складністю поєднувати її зі щоденною роботою:

“Якщо депутат має велику компанію, він може ходити й займатися депутатською роботою. Простій молодій людині, такій, як я, це складно. Доводиться заробляти гроші на життя”.

А заробляє депутат, як пояснив він Руху ЧЕСНО, оформленням документів на землю.

“Укропівець” Богдан Тимофійчук має протилежну думку. Він твердить, що пропускає засідання сесій та комісії саме через обов’язки керівника великого агрохолдингу. Другий рік поспіль він потрапляє до переліку депутатів-прогульників.

“У виробничих справах часто їжджу за кордон, тому пропуски не пов’язані з моєю непунктуальністю чи несумлінністю як депутата”, – пояснив Тимофійчук.

Здивувалися, побачивши своє прізвище у списку депутатів-прогульників, представник фракції “Солідарність” Роман Павлів і “батьківщинівець” Дмитро Дякур. Павлів пропустив понад 25% сесійних засідань у 2017-му та 2018 роках, а Дякур у цей період несумлінно відвідував засідання комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО.

“Буду враховувати, адже мені неприємно, що я потрапив у такий список. Це мені не личить”, – розкаявся Дякур.

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, вважаються ті, хто пропустив від 25% до 50% засідань сесій і/або комісії.

Депутат від “Самопомочі” Сергій Коцюр ледь не розпрощався з мандатом. Кандидатка в депутати Марія Ткачук, яка була наступною в партійному списку для проходження до ради, подала заяву до окружного адмінсуду, посилаючись на те, що після обрання заступником міського голови Коломиї Коцюр не може виконувати депутатські обов’язки в облраді.

Суд зобов’язав ОВК зареєструвати Ткачук депутаткою, однак, під час чергового розгляду комісією цього питання голосів “за” забракло, тож судове рішення виконати не вдалося. Через це ЦВК достроково припинила повноваження всього складу ОВК.

Нова ОВК зареєструвала Ткачук депутаткою та позбавила мандата Коцюра. На сайті ЦВК депутаткою обласної ради зазначена саме Марія Ткачук. Попри це, Івано-Франківська обласна рада не зняла з Коцюра депутатські повноваження.

Імовірно, боротьба за депутатство стала причиною потрапляння Коцюра до рейтингу кандидатів на відкликання з ради через систематичні пропуски засідань комісії з питань захисту учасників і ветеранів АТО. 2017 року депутат прогуляв 8 з 11 засідань цієї комісії.

“Там були питання стосовно мого депутатства. Я свою частину зробив – пішов з посади першого заступника. Але ж питання не стояло в поєднанні, а в чиїхось амбіціях”, – коментує він.

Коцюр залишив крісло першого заступника міського голови Коломиї лише у вересні 2018 року, хоча закон не забороняє поєднувати депутатський мандат з посадою заступника в іншій раді. Головне, аби в тій самій раді депутат не був водночас заступником мера, який входить до виконкому.

Зараз, за словами Коцюра, він активно працює над розвитком партії “Самопоміч” у Коломиї, називаючи таку діяльність важливою громадською роботою. Наприкінці 2018 року депутат за власним бажанням змінив і профільну комісію, ставши заступником голови комісії з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

З кожним роком дедалі гірше

Отже, 2017 року 14 депутатів Івано-Франківської облради пропустили понад 50% засідань сесій і/або постійних комісій та ризикували втратити мандат у зв’язку з відкликанням з ради. 17 депутатів потрапили до рейтингу прогульників, пропустивши від 25% до 50% засідань.

Зазначимо, що, як передбачено законом, якщо депутат пропустив більш ніж половину засідань сесій і/або комісій протягом року, виборці можуть ініціювати його відкликання. Проте перед місцевими виборами 2015 року парламентарі ускладнили цю процедуру. Навіть якщо громада виконає всі умови, остаточне рішення ухвалюватиме партія.

2018 року кількість кандидатів на відкликання дещо зменшилася – до 11 депутатів, однак лави прогульників поповнили аж 27 обласних обранців.

За поведінкою та сумлінністю роботи депутатів у комісіях та на сесіях мала б стежити регламентна комісія, але двоє з чотирьох її членів також опинились у списку прогульників. Голова комісії, депутат від “Солідарності” Михайло Торб’як два роки поспіль пропускав по 33% сесійних засідань, а його однопартієць Андрій Яцишинець 2018 року не був на жодному засіданні регламентної комісії. Щоправда, за весь рік комісія засідала лише двічі.

Андрій Яцишинець пояснює, що мав пропуски з поважних причин, яких закон не передбачає:

“Першу комісію пропустив, бо до нашого лісгоспу приїздив знімати “Інтер”, другу – уже й не пригадаю так одразу. Може, був на Сході”.

Джерело: Юлія Ободянська, ЧЕСНО