четвер , 25.04.2024

В останні дні року чиновники роздали 27 мільйонів оточенню екс-голови Франківської САД

Департамент будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА у грудні минулого року уклав договорів на найбільшу суму серед усіх бюджетних установ області – майже на 80 млн грн.

Про це написали Остап Бринський та Марія Гаврилюк у виданні «Курс».

Протягом грудня Департамент розмістив на Prozorro інформацію про 123 закупівлі. Тільки шість із них – це оголошення про відкриті торги. Решта 117 – звіти про укладені договори. Якщо порівнювати з іншими місяцями 2018 р., то це майже втричі більше за середню кількість прямих договорів у попередні місяці.

Зі 117 укладених у грудні прямих договорів 94 договори, а це 80%, мають термін дії до кінця 2018 року. Загальна сума цих 94 договорів – 57,6 млн грн.

Із 94 прямих договорів 39 (майже половина) укладено із п’ятьма учасниками.

По 12 договорів з Департаментом підписали ТОВ «Інтер-Буд» і ТОВ «ПМК-88». Всі – на ремонти місцевих доріг. Разом вони отримали підрядів на майже половину від загальної вартості укладених у грудні угод – 26,7 млн грн. Виходить, що ці дві фірми за кілька днів грудня, у проміжках між святами, встигли поробити капітальні ремонти місцевих доріг на 24 різних ділянках.

Причому, деякі дороги, щоб не проводити тендери, Департамент подробив на менші ділянки. До прикладу, ремонт дороги в селі Старуня Богородчанського району замовник поділив на два договори вартістю до 1,5 млн грн. кожен: перший договір на ремонт вул. Красна від будинку №56А до будинку №70 на суму 1,38 млн грн., другий договір – на ремонт цієї ж вулиці від будинку №72 до магазину – за 1,38 млн грн. Роботи виконував один підрядник – ТОВ «Інтер буд».

Засновником і керівником франківського ТОВ «Інтер-Буд» є Іван Гнатковський. За 2018 рік фірма уклала 36 договорів на виконання робіт за бюджетні гроші загальною вартістю понад 33 млн грн., водночас 35 угод були укладені з Департаментом будівництва та ЖКГ.

Власником та директором ТОВ «ПМК-88» є Ігор Лебедєв. За рік фірма уклала 34 договори з бюджетними установами на суму понад 32 млн грн., з них 23 угоди – з Департаментом будівництва.

На думку голови «Антикорупційної платформи» Христини Зелінської, для того, аби «грудневі жнива» 2018 р. стали останніми, потрібно кілька речей.

«Комплексно проблему «грудневих жнив» може вирішити впровадження середньострокового бюджетного планування на три роки, обов’язковість на законодавчому рівні проведення конкурентних допорогових закупівель від 50 тис. грн через ProZorro та підвищення рівня компетенції людей, що проводять процедури закупівель. Правильне планування, конкуренція, повна відкритість та компетентність замовників мінімізують неефективне витрачання коштів платників податків», – вважає експертка.

Власник «Інтер Буд» Гнатковський також володіє ТОВ «ПМК-22», яким керує Микола Проців – екс-голова Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській протягом чотирьох місяців у 2015 році.

Брат Миколи Проціва – Петро Проців володіє ПП «Брати КІП». Воно фігурує у кримінальних справах стосовно спорудження дерев’яних укріплень на Донеччині та в розслідуваннях місцевих ЗМІ щодо підрядів на розчищення та регулювання русел карпатських річок.