четвер , 28.03.2024

Краща переддіабетична дієта

Яка дієта найкраща для переддіабета? Це питання набуває актуальності, після діагностування порушення толерантності до глюкози.

Задумайтеся про це в будь-якому випадку, оскільки 90% людей живуть з переддіабетом і не знають про це. Ви перебуваєте в групі підвищеного ризику, якщо вам більше 45 років, ви не займаєтеся спортом і у вас є «сімейний» діабет.

Більшість людей з переддіабетом врешті-решт захворюють. Але ось секрет: це не завжди має відбуватися. Ви можете запобігти або значно відстрочити діабет 2 типу, дотримуючись здорової дієти. Як тільки ви вирішите внести в свій образ життя нові зміни, у вас істотно збільшаться шанси на успіх.

План переддіабетичної дієти

Загального плану дієти немає. Запитайте 100 чоловік: «Яка дієта краще всього підходить для переддіабета?», і ви отримаєте 100 різних відповідей. Всі вони можуть бути правильними.

Але ваш план повинен допомагати контролювати вагу, забезпечувати організм здоровою їжею і необхідними активними речовинами для мінімізації ризику розвитку діабету та інших хронічних захворювань. Він повинен органічно вписатися в ваш спосіб життя, щоб діяти довгостроково.

Правильна вага

Додаткові кілограми – найбільш значущі фактори ризику. «Здоровий» ІМТ становить менше 25 кг / м2 для жінок з ростом від 167 см і від 180 см для чоловіків. Необов’язково потрапляти під цей показник, щоб знизити ризик діабету. Зменшити ймовірність допоможе втрата всього лише 5% ваги вашого тіла.

Правильне харчування

Поліпшення здоров’я і зниження ризику діабету залежать не тільки від ваги, але й від певних активних речовин. Збільшення споживання овочів, фруктів, бобів, оливкового масла і цільного зерна замість очищеного в рази знижує ризик діабету. Обмеження солодощів, рафінованих вуглеводів і нездорових жирів зі смаженої їжі і жирного м’яса – хороший приклад раціону харчування, що уповільнює прогрес переддіабета.

Правильний спосіб життя

Якщо ви не будете дотримуватися плану дієти, він працювати не буде. Будь-яка дієта, якою б ідеальною вона не була, повинна відповідати вашому способу життя. Складаючи переддіабетичну дієту:

  • включайте до неї продукти, які ви любите, щоб ви могли задовольнити випадкове бажання або вписатися в вечірку, не відмовляючись від свого дієтичного плану;
  • грунтуйтеся на «звичайних» інгредієнтах, доступних в «вашому» супермаркеті;
  • обмежуйтеся оптимальним часом на кухні, який не вимагає метушіння над складними рецептами для всіх трьох страв.

Найбільш повна та актуальна інформація про дієтичне харчування зібрана на сайті doitnow.com.ua. Це перша онлайнова школа діабету, створена провідними українськими лікарями-ендокринологами у співпраці з фармакологічною компанією «Артеріум».

На сайті можна дізнатися про всі нюанси здорового харчування, збалансованого раціону, лікувальних і профілактичних дієт. Кращі дієтичні поради для слухачів школи підготовлені лікарем-ендокринологом Анастасією Соколовою.

Її відеокурс присвячений святковому меню містить корисну інформацію про продукти для нічних перекусів та перевірені лайфхаки по боротьбі із зайвими кілограмами.