п’ятниця , 19.04.2024

До березня Івано-Франківськ отримає 12 турецьких автобусів загальною вартістю 66 млн. гривень

КП «Електроавтотранс» Івано-Франківської міської ради 21 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Сучасні вантажівки» нових міських низькопідлогових автобусів на 66,00 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До березня поставлять 12 автобусів Guleryuz Cobra GD 272 LF Євро 5 виробництва «Güleryüz Karoseri Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.» (Туреччина) у 2018 році по 5,50 млн грн.

Автобуси на 95 пасажирів і 26 місць мають кондиціонер у салоні, інформаційну систему і відеоспостереження. Гарантійний строк становить два роки або 150 тис км пробігу.

Торік ДочП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна «Компанія «Богдан Моторс» продало Франківську автобуси Богдан А70132 на 106 пасажирів і 30 місць по 4,20 млн грн. Однак вони не мали кондиціонерів у салоні, а мали тільки в кабіні водія.

Ціна нинішньої угоди на 7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 70,80 млн грн.

ТОВ «УкрЄвроМАЗ» скаржилось в АМКУ на дискримінацію, але запізнилося з поданням скарги та не обґрунтувало порушення своїх прав, тож адмінколегія лишила скаргу без розгляду. Скаржник стверджував, що технічні вимоги виписані під модель Güleryüz Cobra GD 272 LF.

Зокрема йшлося про висоту автобуса не більше 3100 мм, хоча, за даними скаржника, більшість сучасних міських автобусів із кондиціонером у салоні мають висоту 3150-3300 мм.

Раніше у запитаннях до процедури комунальники відповіли анонімній фірмі, що висота вказана з огляду на вимоги до роботи і транспортну інфраструктуру маршруту. Крім того, панелі, двері, облицювання і сервісні люки вимагалися з алюмінію, тоді як скаржник вимагав дозволити оцинкований лист, а фанерна підлога мала бути товщиною не менше 15 мм, тоді як скаржник вимагав зменшити мінімальне значення до 12 мм.

Також «УкрЄвроМАЗ» нарікав на занадто короткий строк поставки до березня.

Жоден український виробник автобусів чи їхній дилер не скаржився на вимоги тендеру.

Представник порталу «AllTransUA» Іван Черниш прокоментував виданню «Delo.UA», що Електрон має автобуси висотою 3150 мм із кондиціонером, а Богдан – висотою 3180 мм без кондиціонера. Тобто вони не задовольняють вимогам тендеру.

«В теорії вони могли через АМКУ це оскаржити, але там є ще другий пункт, за яким заводи не проходили, – строки поставки. І тут всі карти в руках міста. Навіть якби через АМКУ їх пересунули, скажімо, на кінець літа, заводи все одно не встигли б зробити техніку», – каже Черниш.

Конкурентами були київське ТОВ «Авто-Регіон» Дмитра Гайдамахи із такими ж самими автобусами Guleryuz та черкаське ТОВ «Автоград-2007» Андрія Каданцева і Дмитра Майданика з автобусами Isuzu Citiport від «Anadolu Isuzu Otomotiv» (Туреччина).

Кінцевим бенефіціаром «Сучасних вантажівок» значиться Ольга Мещаніна, родичка Євгена Мещаніна, якого називають власником «Автеку». Засновниками є ТОВ «Ріалто» тієї ж Мещаніної та Світлани Новікової і ПАТ «ЗНВКІФ «Коннект» тієї ж Мещаніної, яким у 2011-2014 рр.. управляло ТОВ «КУА «Інвестиційні партнери» Андрія Журжія – нардепа від «Самопомічі».

Загалом із 2014 року переможець отримав підрядів на 1,60 млрд грн.

Джерело: “Наші гроші”