п’ятниця , 29.03.2024

Януковича засудили до 13 років в’язниці

Суд визнав президента-втікача Віктора Януковича винним у державній зраді, пособництві у веденні агресивної війни та посяганні на територіальну недоторканність України.

Янукович

Рішення оголосив суддя Оболонського райсуду Києва Владислав Дев’ятко, пише gazeta.ua.

“Суд ухвалив Януковича Віктора Федоровича визнати винним… Призначити йому покарання за частиною 1 статті 111 у вигляді 13 років позбавлення волі, за частино 5 статті 27, частиною 2 статті 437 Кримінального кодексу України у вигляді 12 років позбавлення волі… За сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим визначити Януковичу Віктору Федоровичу остаточне покарання у вигляді 13 років позбавчлення волі”, – оголосив суддя.

“Строк відбування покарання Януковичу Віктору Федоровичу рахувати з моменту його затримання. Стягнути з Януковича Віктора Федоровича на користь держави процесуальні витрати за проведення удових експертиз у сумі 98 561 гривні 20 копійок.

Заходи забезпечення кримінального провадження, арешти на майно. накладені в межах провадження, залишити без зміни”, – оголосив суддя.

Справу про державну зраду Віктора Януковича розглядали у суді з березня 2017-го. Обвинувачення опиралося на лист четвертого президента до російського лідера Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України. Прокурори просили для “легітимного” найвище покарання – 15 років в’язниці.

Янукович, перебуваючи на посаді президента, утік з України 23 лютого 2014-го. Відтоді живе у Росії.