четвер , 25.04.2024

Літургія за участі Патріарха та масштабний гала-концерт – у Франківську завершився фестиваль “Коляда на Майзлях”

Сьогодні, 14 січня, величними колядуваннями завершився фестиваль «Коляда на Майзлях».

Цього року він став десятим ювілейним і офіційно перейшов у статус міжнародного.

Фестиваль, який ще 10 років тому починався як парафіяльна розколяда, сьогодні являє собою унікальний в Україні проект, аналогів якому немає, повідомляє прес-служба Івано-Франківської архієпархії УГКЦ. 

Якщо повернутись до історії, то започаткували фестиваль «Коляда на Майзлях» на парафії Царя Христа (район, в якому розташована церква, називається Майзлі), яку обслуговують отці-василіяни, тодішній ігумен о. Володимир Палчинський і керівники парафіяльних колективів Ігор Дем’янецьЛюбов Терлецька і Любов Литвинчук, продовжив цю велику справу наступний ігумен о. Йосафат Фітель, а тепер підхопив і наповнив новим змістом теперішній настоятель о. Йосафат Хаймик.

Гостями свята на парафії, яке вже давно переросло межі міста й митрополії, вийшовши на Міжнародний рівень, стали понад 50 колективів. Хори, ансамблі, оркестри та вокалісти виконуватимуть традиційні та старовинні колядки і щедрівки.

Колективи прибули як з Прикарпаття, так і з різних куточків України. Також завітають гості із Польщі, Молдови та інших країн. Окремо слід виділити виступи колективів із зони бойових дій – Волновахи та Попасної.

Цьогоріч вперше відвідав фестиваль Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Це став перший візит Глави нашої Церкви на парафію Царя Христа з 1991 р. Блаженніший очолив Архієрейську Божественну Літургію, яка і стала початком фінального дня фестивалю.

«Наша Київська церква, спадкоємицями якої ми є, є Софіїною церквою, яка носить особливу Божественну мудрість. І ми знаємо, що та Божественна Премудрість, ікона якої навічно записана як ідентичність київського християнства, по-особливому віддзеркалювалася в монашестві Київської Церкви.

Тому не дивно, що саме ця монаша василіянська обитель, стала престолом, осердям фестивалю української коляди, який вийшла на міжнародний рівень, бо саме українське монашество зберігало мудрість Київської церкви, було осердям книжної науки, культури, мистецтва, тому куди могла привести Божа мудрість Київського християнства наших колядників з України і цілого світу? – До монашої обителі, яка є переповнена нашою Софією Київською», – сказав Блаженніший Святославзвертаючись до вірян, які вщент заповнили храм.

Після спільної молитви розпочався гала-концерт. В ньому взяли участь гурт «Gypsy Lyre» та учасники фестивалю, які вжи виступали в попередні дні. Окремо слід виділити виступ народної артистки України Марії Бурмаки.

Після всіх запланований виступів, до присутніх на гала-концерті звернувся міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який подякував організаторам фестивалю та запросив усіх на наступний. Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак долучився до слів подяки від імені голови ОДА Олега Гончарука і підкреслив важливість такого заходу для культури нашого краю.

В свою чергу о. Йосафат Хаймик  не стримував емоцій та щиро запрошував на наступний рік знову прославити Господа в такій величній коляді.

Люди виходили з храму, але не розходились – надворі їх чекала гостина для великої родини. Обличчя світилися радістю, глядачі ділилися враженнями, знайомилися, колядували…

Так українці споконвіків гуртуються навколо народженого Христа, єднаються в любові й радості, несучи світові вістку, що Христос народився. І так було, є і буде, поки будуть жити наші колядки, поки будуть українці.