п’ятниця , 29.03.2024

Ціна на бензин в Україні: чи буде подорожчання

Заправити повний бак на початку січня 2019-го на 194 грн дешевше, ніж місяць тому. І зниження цін продовжиться, впевнені експерти.

Як будуть змінюватися ціни на пальне цьогоріч, пише сайт “Сегодня”.

За грудень ціна зменшилися майже на 3 грн за літр:

А-92 – 3,05 грн

А-95 – 2,92 грн

А-95 + – 3,02 грн

Дизпаливо – 2,73 грн

Автогаз – 0,37 грн

“Причини зниження цін традиційні: падіння вартості нафти, яке відбулося наприкінці минулого року. Ціна впала майже на 40% і продовжує падати”, – говорить Сергій Куюн, директор консалтингової компанії “А-95”.

Ціни на пальне майже вирівнялися з цінами, які були на січень 2018-го. Крім дизпалива, – воно подорожчало на 2,33 грн і тепер коштує як бензин. Між дизпаливом і бензином завжди була різниця. А зараз дизельне паливо коштує дорожче, ніж 92-й.

“Все через те, що істотно зростає попит на дизпаливо. У тому числі через підвищення вимог до якості пального. А один із шляхів поліпшення палива – більше використання дизельного палива замість мазуту. Тому зростає попит на дизпаливо, і його ціна теж “.

Рік почався з падіння цін на нафту. Барель березневої нафти Brent 2 січня торгувався у межах $53,12. Хоча в жовтні торік ціна бареля досягла $85. Однак у грудні 2018-го члени ОПЕК та інші країни домовилися скоротити видобуток нафти. Це призведе до її подорожчання.

“Скорочення видобутку означає скорочення пропозиції на ринку, а це значить, що буде вище ціна. Таким чином, вони хочуть зупинити падіння ціни на нафту. Це вже показало результати. З перших днів січня ми бачимо, що нафта пішла вгору”, – говорить Олександр Сіренко.

У результаті 9 січня ціна нафти марки Brent піднялася вище позначки $59 за барель. А за прогнозами Світового банку, середня ціна на нафту на 2019 і 2020 роки складе до $67 доларів за барель. Ціни на пальне в Україні будуть залежати від зовнішнього ринку і курсу долара. НБУ прогнозує, що долар 2019-го може коштувати 29,4 грн.

“Є очікування збільшення видобутку нафти в США, що також має наситити ринок”, – додає Сергій Куюн.

В Україні ціни на нафтопродукти – бензин, дизпаливо – залежать від їхньої вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини експорту палива припадає на ці 3 країни. В Україні переробляється не так багато нафти, щоб ці обсяги впливали на ціни. Значний вплив на ціну надає курс валют.

“Ми купуємо бензин за валюту, держава нараховує податки на паливо в євро – валюті, яка в Україні не ходить, і перераховується за курсом Нацбанку. А потім оператори через міжбанк пробують за виручені від продажу гривні купити євро, щоб закупити нову партію”, – пояснює Леонід Косьянчук.

Так, якщо долар дорожчає на одну гривню, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр за 2 тижні, каже Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея”.

Якщо нафта подорожчає на 1%, то бензин знову подорожчає на 10 копійок за літр через той же проміжок часу. Чому за 2 тижні? Тому що бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку приблизно за 11-13 днів. До того ж щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто залежить від стабільності гривні.