п’ятниця , 29.03.2024

У віці 107 років померла найстаріша жінка України

Померла найстаріша жінка і водночас найстарша схимонахиня України, яка проживала у Жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої матері в урочищі Кип’яче Малинського району на Житомирщині.

Про це у Facebook повідомив її онук – отець Роман Барановський (Роман Лілея).

«Сьогодні відійшла у Вічність Схимонахиня Іоанна у віці 107 років, вона пережила дві Світові війни, голодомор і 18 років була у засланнях за любов до України», – написав священик.

Схимонахиня Іоанна, а в миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилася в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області 25 березня 1911 року.

У 99 років Марія Мороз стала інокинею. Потім отець Роман забрав її у жіночий монастир у Кип’ячому, де вона прийняла постриг у монахині, а згодом – у схимонахині.

У монастирі стверджують, що схимонахиня Іоанна найстаріша жінка України. Торік вона успішно перенесла операцію з видалення катаракти і зафіксувала ще один рекорд.

У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського це перший випадок, коли пацієнтці такого віку провели оперативніше втручання на очах, повідомляє “Укрінформ”.