п’ятниця , 29.03.2024

Українське кіно у 2019 році – 15 фільмів, які скоро вийдуть у прокат

Останніми роками українські глядачі уже звикли до того, що українські фільми регулярно виходять у прокат. Тепер вони навіть конкурують між собою за глядацьку аудиторію.

ZAXID.NET підготував добірку фільмів, які, можливо, стануть хітами 2019 року. Ми обрали свою п’ятнадцятку, але сподіваємося, що їх буде набагато більше. Ми розповімо про 15 ігрових та документальних фільмів, на які ми очікуємо з особливим нетерпінням.

11 дітей з Моршина

У прокаті – з 3 січня

Сімейна авантюрна комедія, яка виходить у прокат відразу після Нового року, розповість про те, як в бажанні заробити легкі гроші, Сніжана вирішує обдурити всіх і заволодіти землею, де, згідно з легендою, впав метеорит. Все б нічого, якби на її шляху не з’явилися 11 дітей з Моршина.

Згуртувавшись в єдине ціле заради єдиної мети, вони розпочинають боротьбу з несправедливістю. Режисером картини є Аркадій Непиталюк, чиї «Припутні» стали одним із найкращих фільмів попереднього року. У головних ролях – Олена Лавренюк («Dzidzio Контрабас»), Ксенія Жданова та інші.

Крути 1918

У прокаті – з 7 лютого

«1918 рік, більшовики наступають на Київ, місто наповнене агентами Троцького, йде агітація пролетаріїв. Михайло Грушевський видає IV Універсал – про захист України. Патріотично налаштовані студенти, головні герої фільму, готуються боронити Київ та героїчно б’ються в бою під Крутами», – йдеться у синопсисі фільму.

Серед захисників – Андрій та Олекса Савицькі, сини генерала. Фільм став одним із переможців пітчингу Держкіно та отримав фінансування із держбюджету у розмірі 26 млн грн. Режисером картини є Олексій Шапарєв («Гвардія», «Правила бою»). У фільмі знімались Остап Ступка, Євген Нищук, Наталія Васько та інші. У ролі Симона Петлюри – Дмитро Ступка.

Основні зйомки проходили пізньої осені 2017 року у Києві. Станцію Крути, де відбувся бій, не знімали, замість неї збудували відповідні декорації на Черкащині. Прем’єру було заплановано на День Збройних сил України у 2018 році, проте початок прокату автори перенесли на початок 2019 року. Обіцяють історичний екшн для глядачів різного віку.

Ефір

Початок прокату – з 21 лютого

Фільм метра польської режисури Кшиштофа Зануссі знято у копродукції з Держкіно. Головні ролі у фільмі виконують відомі європейські актори Яцек Понедзялек з Польщі, Жольт Ласло з Угорщини та молодий український актор Остап Вакулюк.

Для зйомок у стрічці також запрошені українські актори Станіслав Колокольніков, Марія Рябошапка, Олександр Логінов, Остап та Дмитро Ступки. В невеличкій ролі – актор львівського театру ім. Леся Курбаса Ярослав Федорчук.

«Ефір» – це історія про військового лікаря, який на початку XX століття проводить наукові досліди з метою отримати владу над іншими людьми.

Дія фільму розгортається під час Першої світової війни на кордоні між Україною та Австро-Угорською імперією.

«Дія відбувається під час І Світової війни на території в Україні. Спочатку у тій її частині, що належить Російській імперії, потім – Австро-Угорській», – розповідає Кшиштоф Зануссі.

«Львів та Львівська область дають нам можливість зроби усе автентично, як нам і хотілося, в тому часі, про який йдеться у картині», – вважає продюсерка Олена Фетісова.

Нагадаємо, що проект «Ефір» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державну підтримку розміром ₴16 млн 650 тис. Загальна вартість виробництва фільму становить 61 млн грн. Найбільше коштів вкладе Польща – 56% від загального бюджету картини.

Стус

Початок прокату – з 28 лютого

Дія картини відбувається у 1985 році. Збірка записів «Палімпсести» відомого українського поета-дисидента Василя Стуса, написана ним у таборі для політв’язнів, готується на Заході до висунення на Нобелівську премію з літератури. КДБ схвильований цим фактом і не може допустити, щоб така нагорода піднесла«українську справу» на нечувану висоту. Тому до табору «Перм-36» приїжджає спеціальний агент КДБ, який має завдання за будь-яку ціну спокусити поета химерною «свободою» в обмін на відмову від висунення на премію, – йдеться у синопсисі.

Фільм знімають за участі Держкіно. Сума державної фінансової підтримки становить 19,264 млн грн. Загальна вартість виробництва фільму – 38,529 млн грн. Режисер фільму – Роман Бровко. У ролі Василя Стуса – Дмитро Ярошенко, відомий глядачам за роллю дільничого у фільмі «Брама».

Ще до кінця зйомок фільм супроводжував скандал: у мережі з’явилась інформація про те, що з фільму вилучили сцену суду над поетом. Адвокатом на процесі виступав відомий нині політик Віктор Медведчук. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів актор Геннадій Попенко. За його словами, коли він проходив кастинг на фільм «Стус», то у сценарії була сцена останнього суду над Стусом.

Проте автори заявили, що зробили це лише з художніх міркувань. Тим не менше під тиском громадськості сцену ніби-то повернули.

Гуцулка Ксеня

У прокаті – з 7 березня

Трейлер фільму (на головному фото), який нещодавно з’явився у мережі, обіцяє чудове, яскраве та іронічне видовище. Картина поставлена за оперетою Ярослава Барнича, яку автор створив 1938 р. і яка була заборонена у радянський час. Режисеркою картини є Олена Дем’яненко («Моя бабуся Фані Каплан»).

У головних ролях – Варвара Лущик, Максим Лозинський, Олів’є Бонжур, Ігор Цішкевич, Катерина Молчанова, а також актор львівського театру ім. Леся Курбаса Олег Стефан. У фільмі також взяли участь фрік-кабаре Dakh Daughters. Режисерка обіцяє глядачам модерну мелодраму у стилі українського танго.

У фільмі йдеться про прибуття з Америки до Ворохти групи американців з важливою місією – знайти наречену для молодого Яро. Батько юнака залишив заповіт, за яким Яро отримає у спадок мільйон доларів, якщо одружиться зі свідомою українкою.

Музика, Карпати, Dakh Daughters – на все це варто чекати, а потім піти у кіно.

Тільки диво

У прокаті – з 7 березня

Казка для сімейного перегляду розповість про 17-річного Северина, який живе разом із родиною в мальовничому гірському місті, яке потерпає від нескінченної зими довгі сім років. Небагатий, проте добрий і сміливий юнак повинен привезти відомого лікаря для батька, який був сильно поранений, рятуючи рідне місто від наступу руйнівного льоду. На його шляху багато перешкод: стихійні лиха, таємничі літаючі істоти і безжалісні лиходії.

Фільм знімали в Буковелі, автори обіцяють яскраву казку з міністром культури в одній із головних ролей. Правда, не дуже зрозуміло, чому різдвяна історія виходить у прокат весною, проте побачимо, що вийшло в авторів.

Фостер та Макс

У прокаті – з 24 квітня

Ще один сімейний фільм стартує у прокаті у квітні. Його прем’єру обіцяли вже декілька разів, але з різних причин переносили. Тепер ніби вона має відбутись точно. Звичайний школяр Макс (Богдан Козій) якщо чимось і відрізнявся від однолітків, то хіба що невпевненістю і невмінням постояти за себе. Якось прогулюючись, він знайшов під мостом балончик із фарбою.

Недовго думаючи, Макс малює на стіні графіті собаку. Песик одразу ж оживає. Виявляється, що це секретна новітня технологія, за допомогою якої можна створювати нанороботів із суперможливостями. Тепер Макс має вірного друга Фокстера, а разом з тим купу проблем. Бо ж є багато охочих скористатися супертехнологією і щось намалювати тією фарбою. І, нажаль, порядних серед цих людей немає.

Фільм зняв режисер Анатолій Матешко. Дітей для виконання ролей обирали з понад 500 кандидатів і зрештою у фільмі зіграли юні тернополяни Богдан Козій та Віталія Турчин, а також пес Амадей.

Вулкан

У прокаті – з квітня

Перша повнометражна ігрова стрічка Романа Бондарчука, знята в копродукції з Німеччиною та Монако уже досить давно гуляє різноманітними кінофестивалями світу, де з регулярно отримує нагороди.

Його обіцяли випустити в український прокат ще у листопаді 2018 року. Проте картина змінила дистрибутора та дату виходу на великі екрани.

Фільм розповідає про перекладача ОБСЄ Лукаса, з яким відбувається низка дивних пригод у Херсонській області. Як зазначили автори фільму, тут є місце чорному гумору, іронії та романтичній історії.

Роман сам із Херсонської області, усі його документальні роботи розповідають про його малу батьківщину. Це стосується й ігрового дебюту.

Також у фільмі в ролі Лукаса дебютував один із найкращих українських звукорежисерів Сергій Степанський.

Захар Беркут

У прокаті – з 10 жовтня

Фільм знято за повістю Івана Франка. Режисером фільму є Ахтем Сеітаблаєв, відомий за фільмами «Хайтарма» та «Кіборги». У фільмі знімається, серед інших, голлівудський актор Роберт Патрік («Термінатор-2»). Актор грає головну роль. У фільмі також знімались Александр МакНікол, Аліна Коваленко, Андрій Ісаєнко, Олег Волощенко, Поппі Грімке та інші.

Зйомки тривали у Карпатах та під Києвом, де спеціально були збудовані масштабні декорації. Нагадаємо, що консультантом фільму є внук Івана Франка Роланд.

За сюжетом, монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Проте невеличка громада карпатських мисливців під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити чисельного ворога.

Проект став переможцем 9-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно. Бюджет картини склав 75 млн грн, з них держпідтримка – 30 млн грн.

Без сумніву, фільм є одним із найочікуваніших проектів року.

Антон

Очікується у прокаті восени

Цю картину зняв грузинський режисер Заза Урушадзе, який є номінантом на премію «Оскар» за стрічку «Мандарини». Фільм розповідає правдиву історію про маленького хлопчика з німецької сім’ї, що живе під Одесою. Прихід більшовиків порушує мирне життя німецької колонії та власне життя Антона та його друга Якова. Над сценарієм стрічки працював канадець Дейл Еслер, потомок німецьких колоністів. За основу він узяв свій роман «Антон, його друг та російська революція», який був написаний за спогадами дядька сценариста. Власне, він і став прототипом Антона.

Кінопроект спільного українсько-грузинського фільму став одним із переможців дев’ятого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку розміром 20 млн грн. Загальна вартість виробництва картини склала 40,3 млн грн.

Андрій Сулейман

Очікується у прокаті восени

Продюсер Максим Наконечний та режисерка Аліна Горлова разом працювали над сценарієм цього документального фільму.

За сюжетом, курдська родина змушена покинути рідну домівку через війну у Сирії. Сім’я розділилася: хтось поїхав до Німеччини, хтось – до Іраку, а хтось – до України на Донбас, де потрапив в інший військовий конфлікт. Головний герой – молодий хлопець Андрій Сулейман, який почав працювати волонтером в «Червоному Хресті» і їздить в «сіру зону» з гуманітарною допомогою. «Сіра зона» – це ключовий образ фільму. Ми хочемо за допомогою чорно-білого зображення в нашому фільмі створити зону, в якій існує ця родина в різних країнах». – розповіла режисерка стрічки Аліна Горлова.

Проект стрічки став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки цього фільму становить 2,2 млн грн при загальній вартості виробництва 4,07 млн грн.

Земля блакитна ніби апельсин

Очікується у прокаті у 2019 році

У картині режисерки та письменниці Ірини Цілик (на фото, фільми «Дім», «Невидимий батальйон») йдеться про сім’ю, що живе на лінії розмежування на Донбасі. 35-річна Ганна виховує чотирьох дітей. Усі вони грають на різних музичних інструментах та знімають кіно. За словами Ірини Цілик, головне у фільмі – атмосфера і особливий настрій, з яким за життям цих простих людей можна спостерігати безкінечно.

«Насправді цей фільм не про війну. Він про життя, про балансування між війною і миром, про самотерапію через кіно», – додала авторка.

«Червоний. Без лінії фронту»

Очікується у прокаті у 2019 році

Фільм стане приквелом картини режисера Зази Буадзе «Червоний». Нова стрічка зосереджена на становленні головного героя Данила Червоного. Як зазначив автор кінороману Андрій Кокотюха, він би хотів, щоб цей фільм показували на фестивалях глядацького кіно, адже ця стрічка «формує те, що називається словом “ідеологія”, те, що об’єднає українців».

У фільмі, як і у «Червоному», зіграли львівські актори Микола Береза (Данило Червоний) та Олег Стефан (Ворон).

Мої думки тихі

Очікується у прокаті у 2019 році

Перша повнометражна робота режисера Антоніо Лукіча розповідає про молодого звукорежисера, який отримує замовлення від канадської компанії записати звуки українських тварин, української фауни. Та для хлопця це не просто замовлення, а квиток до Канади. Тож він вирушає на західну Україну, а в подорожі йому допомагає мама (її грає Ірма Вітовська). У цьому роуд-муві досліджуються стосунки сина та матері, які часом бувають трагічні, а часом доволі комічні.

«Мої думки тихі» має близько 9 млн грн від держави при загальній вартості виробництва 9 млн грн.

Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго

Очікується у прокаті у 2019 році

Цей проект режисерки Надії Парфан (на фото) розпочався як короткометражна стрічка, яка знімалась за підтримки Львівської кінокомісії.

Дія музично-документальної комедії з елементами виробничої драми відбувається в виробничих цехах Теплокомуненерго Івано-Франківська. Герої – його працівники. Поки люди скаржаться на нестачу тепла, робітники співають. Незважаючи на маленьку зарплату, у співі вони знаходять розраду та навіть їздять на гастролі.