четвер , 28.03.2024

Новий районний поділ – у парламенті уже зареєстрований законопроект по Івано-Франківській області

У Верховній Раді зареєстровано 7 законопроектів про новий районних поділ у семи областях.

В'ячеслав Негода

В Україні в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади необхідно створити нову модель територіального поділу на райони.

Перед Мінрегіоном стоїть завдання визначити критерії, за якими будуть формуватися райони. Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

«Говорити сьогодні про об’єднання районів не зовсім коректно, тому що як такого процесу, який маємо з громадами, не буде. Потрібно через парламент затвердити новий поділ районів, і цей процес вже почав відбуватися з ініціативи народних депутатів. Зараз зареєстровано вже 7 законопроектів по семи областях (Полтавській, Чернігівській, Миколаївській, Сумській, Кіровоградській, Херсонській, Івано-Франківській). Це говорить про те, що питання давно назріло», – зазначив перший заступник міністра.

Він додав, що за дорученням Прем’єр-міністра, за підтримки Ради Європи, Асоціація районних та обласних рад моделює районний поділ у чотирьох областях — Донецькій, Луганській, Харківській та Тернопільській.

«Це потрібно відпрацювати по кожній з областей, і після обговорення внести у парламент відповідні законопроекти. Або буде один законопроект для всіх областей, або 24 законопроекти по кожній області окремо. Цей шлях можливий. Інша справа, що ми повинні це зробити не пізніше, як у першому півріччі 2020 року. На цій новій основі має відбуватися формування органів влади з новими повноваженнями», – сказав В’ячеслав Негода.