четвер , 28.03.2024

На Вінничині кір “скосив” військову частину Нацгвардії – понад 20 хворих (ВІДЕО)

У Вінницькій військовій частині з номером 3008 зафіксували спалах кору.

За офіційними даними, хворих понад 20, вони в стаціонарах інфекційних лікарень, ідеться в сюжеті ТСН.

Командир військової частини Володимир Джула показує лазарет, де лежать бійці, яких помістили на карантин. Скільки їх – не поточнює.

“Знімати нічого не треба, тому що тут самі розумієте”, – каже він.

Бійці вкриті ковдрами із головами. У всіх висока температура та кашель. Що це: кір на початкових стадіях, грип чи застуда – солдати ще  не знають.

“Висипів немає”, – каже військовослужбовець Богдан Бідник.

“Температура, кашель. Таблетки, уколи, так і лікуємося”, – каже військовослужбовець Михайло Головань.

Перший випадок захворювання на кір тут зафіксували ще перед Новим роком, а зараз недужих уже понад два десятки. Командир каже, що бійці могли заразитися на чергуванні або в місцях масового скупчення людей.

“Мої солдати несуть службу в обласній адміністрації, в міській раді, конвоювання, охорона в залах, закриті приміщення, є контакт з населенням”, – пояснив Володимир Джула.

Військовослужбовцям поспіхом почали робити щеплення, вакцинувати встигли понад півсотні.

“Щепилось 54 чоловіка і 65 відмовилось. Велика кількість, на жаль, написала відмови, ми не можемо змушувати людей, є офіційна відмова”, – пояснив начальник медичної служби частини Вадим Кириченко.

Двох солдатів у марлевих масках журналісти зустріли  біля інфекційного відділення міської лікарні №1. У них діагноз кір підтвердився, тож лікуються у стаціонарі. “Багато”, – відповідають вони на питання, скільки їх у палаті. В самому відділенні ми побачили ще трьох військових.

“Нас тут багато. Я даже не можу сказати. Десь чоловік вісім”, – уточнюють вони. Строковик Юрій Городнік готується до виписки після того, як лікувався тут два тижні. Спочатку теж лежав із гарячкою в частині.

“Була температура велика, думали, що ГРВІ. Але була підозра на кір, і мене привезли сюди”, – розповів він.

У Нацгвардії немає профільного лікувального закладу, тому їхніх бійців шпиталізують у міську лікарню. Це при тому, що інфекційка і без того переповнена.

“Поступили хворі з військової частини з ознаками: висока температура біль, сльзотеча, сухий кашель. В при обстеженні є початок кіру, і через деякий час в них почалась висипка”, – розповів завідувач інфекційним віддленням Анатолій Чорний.

Ще відомо про чотирьох нацгвардійців, які лікуються у Хмільницькій райлікарні, за 70 кілометрів від міста. Але у військовій частині переконують, що ситуація контрольована, а надто на тлі спалаху хвороби у всьому місті. Це підтверджують і медичні чиновники.

“Так, є велике зростання, протягом двох тижнів 400 вінничан захворіло і половина – це діти”, – каже начальник відділу департаменту охорони здоров’я міської ради Наталя Авраменко.

Медики вкотре наголошують, що запобігти кору може лише щеплення. І радять при перших симптомах хвороби звертатись до лікаря, адже кір страшний своїми ускладненнями, від яких можна навіть померти.