п’ятниця , 19.04.2024

Легко сплутати з грипом: Україна на порозі небезпечної епідемії

Цьогорічний спалах кору триватиме довше за попередні й уразить набагато більше людей. Такими є прогнози медиків.

У зв’язку зі стрімким розповсюдженням вірусу в МОЗ України близькі до оголошення епідемії. Питання вирішиться на засіданні комісії, яке мають провести днями.

Усього від початку року в Україні на кір заразилося 8500 осіб. Лише минулого тижня захворіло 3450. Троє померли. Найгірша ситуація склалася у Львівській, Хмельницькій, Рівненській і Вінницькій областях. Забиті хворими на кір також інфекційні відділення столиці, пише obozrevatel.

Цьогоріч кір косить навіть людей зі щепленням. Причину цьому лікарі вбачають у самій вакцині.

“Можливо, вона була неякісною. Десь порушили холодовий ланцюжок, і вона втратила свої властивості”, — пояснює столичний лікар-інфекціоніст, професор Сергій Крамарьов.

Ускладнює ситуацію й те, що спалах кору припав на період епідемії грипу. Так, у перші дні хвороби ці віруси складно розрізнити.

“Нежить, висока температура — усе як при грипі. Щоправда, при кору можуть у роті з’явитися білясті плями, хоча деякі можуть сплутати їх із ангіною. І кон’юнктивіт. Висип може з’явитися пізніше”, — каже дитячий лікар-інфекціоніст Віталій Євтушенко.

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом також можуть вказувати на кір.

“Висипання відбуваються й на слизових оболонках внутрішніх органів. Вони можуть вражати кишечник, тому в людини може бути пронос і навіть щось схоже на дизентерію”, — відзначає Сергій Крамарьов.

За проявів, схожих на кір, симптомів варто обов’язково показатися лікарю. Спеціаліст має встановити точний діагноз і призначити відповідне лікування. Це дозволить звести до мінімуму ризик появи ускладнень, серед яких один із найнебезпечніших — енцефаліт. Лікуватися ж від кору можна й удома.