середа , 24.04.2024

Замість обіцяних 15000 гривень франківські педіатри у січні отримали мінімальну зарплату

Сьогодні на прийом до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа прийшли педіатри міста. Медики обурені, що їм не виплатили у січні обіцяні зарплати.

Зазначимо, що лікарям первинної ланки – терапевтам, сімейним лікарям та педіатрам – зарплати нараховує Національна служба здоров’я України.

У січні педіатрам нарахували мінімальні заробітні плати, не врахувавши кількість підписаних ними декларацій з пацієнтами, пише “КУРС”.

Нагадаємо, минулого року в Івано-Франківську створили комунальну установу “Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради”, який об’єднав п’ять міських поліклінік та амбулаторно-поліклінічну службу міської дитячої лікарні.

Педіатри пояснюють, що через реформу лікарів позвільняли з поліклінік і з 1 січня цього року оформили на роботу у структурний підрозділ новоствореної установи. Їм обіцяли, що кожна декларація (угода з пацієнтом) буде переведена у цю установу, але з технічних причин цього зробити педіатрам не вдалося. Таким чином, їм нарахували лише мінімальні зарплати за січень.

Чимало лікарів набрали максимальну кількість декларацій, які не можуть перенести, а нові декларації підписувати не дає та ж система.

“Ти приймаєш своїх пацієнтів по деклараціях, приймаєш тих, які звертаються, ходиш на виклики, їздиш до пацієнтів за власний кошт. Раніше по дільницях було, а тепер по всьому місту розкидані. П’ять годин сидиш на прийомі, потім бігаєш, а оплата – як санітаркам”, – обурилася одна з лікарок перед прийомом у мера.

“Ми цілий місяць працювали, багато хворих приймали, самі хворі на роботу ходили. За це я отримала 3317 гривень”, – каже дільничний педіатр Надія Юркевич, яка за грудень минулого року отримала 11 тисяч гривень.

Руслан Марцінків зустрів медиків з сарказмом.

“Дівчата, що сталось? А чому не до Супрун?” – запитав мер.

Разом зі своїм заступником Олександром Левицьким мер таки прийняв педіатрів.

На зустріч покликали керівника Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Ольгу Савчук для роз’яснень. Вона пояснила, що терапевтам та сімейним лікарям декларації переоформили автоматично, тому вони отримали у січні зарплати у повному обсязі. Щодо педіатрів, вони через реформу та включення дитячої поліклініки до новоствореного закладу мусили переносити декларації у системі самостійно, і це прописано законом. Через “технічні питання” здійснити це не вдалося.

Ольга Савчук також пояснила, що з вересня 2018 року зарплати педіатрів значно зросли і у грудні вони вже отримували по 11-15 тисяч гривень. З 1 січня через реформу і приєднання дитячої поліклініки до Центру первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги педіатри не змогли перенести укладені раніше декларації до “нового місця праці”, тому їм нарахували мінімальні зарплати. На початку лютого здійснюватиметься перерахунок, і з того часу педіатри також отримуватимуть свої зарплати у повному обсязі.

Однак Марцінків і Левицький порадили педіатрам “скаржитися у Київ”. Оскільки мерія лише утримує заклади, а за зарплати медикам відповідає НСЗУ.