п’ятниця , 29.03.2024

У Косівському районі вщент згоріла дерев’яна церква (ФОТО)

У вівторок, 4 грудня, згоріла церква Архистратига Михаїла УАПЦ у селі Рожнів Косівського району.

Вчора ввечері управління ДСНС в Івано-Франківській обаласті повідомило, що рятувальники ліквідовують пожежу церкви у Рожневі.

Повідомлення про пожежу надійшло о 19:17. На час прибуття перших підрозділів будівля церкви була повністю охоплена вогнем, площа пожежі становила 375 м кв. О 20:00 пожежу було локалізовано, а о 22:19 – ліквідовано. Потерпілих немає.

До гасіння пожежі було залучено всього 33 особи на 7 одиницях техніки. Від Управління ДСНС в області – 28 рятувальників особового складу на 4 одиницях техніки. Причина виникнення пожежі встановлюється.

Фото пожежі виставив у мережу користувач Yaselskyi Yura.

 

Церква Архистратига Михаїла була збудована 1991 і належала до УАПЦ.

Михайлівська церква була наймолодшою дерев’яною церквою Рожнева. Храм звела місцева громада УАПЦ у 1991 році.

У книзі “Рожнів і Покуття” Миколи Гушула в розділі “Церкви в минулому” згадується, що храм Архистратига Михаїла звели в Рожневі за пароха Антоневича у 1852 році в Заріці – частині села, відділеній річкою Рибницею від інших кутів. Церкву так і називали – Заріцькою. Її іконостас та царські ворота вважалися одними з найгарніших в окрузі.

В радянський час храм закрили, приміщення стояло пусткою, а потім його пристосували під шкільний склад. Церква згоріла 6 липня 1978 року вночі начебто через те, що діти поруч бавилися з вогнем. Селом ходили чутки, що це був підпал. Храм, який вчора знищив вогонь, був зведений у 1990-1991 роках.

Джерело: “КУРС”