субота , 20.04.2024

Україна знову відправить військові кораблі через Керченську протоку

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявляє, що Україна готує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку.

Про це він сказав в інтерв’ю «ВВС news Україна», відповідаючи на запитання, чи будуть українські військові кораблі ще намагатися пройти через Керченську протоку.

«Так. Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання щодо захоплення Азовського моря, пред’явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму», – сказав Турчинов.

Він додав, що з проходженням кораблів не можна зволікати.

«Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил», – сказав Турчинов.

Він також додав, що було б логічно, щоб в Азовському морі на допомогу Україні з’явились кораблі НАТО.

«Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів», – підсумував секретар РНБО.

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях. Співавторами резолюції виступили 40 країн.

Постпред України при ООН розповів, чому «кримську» резолюцію ухвалювали двома третинами голосів, а не простою більшістю.

Варто зазначити, що вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

Президент України Петро Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму.

Джерело: “Главком”