четвер , 28.03.2024

Прикарпатські депутати вимагають заборонити пропаганду гомосексуалізму

Івано-Франківська облрада вимагає від президента і уряду заборонити «пропаганду гомосексуалізму»

Депутати, зокрема, виступили проти легалізації одностатевих шлюбів, гей-парадів та конвенції про запобігання насильству щодо жінок

Депутати Івано-Франківської обласної ради просять президента, Верховну Раду, Кабінет міністрів та РНБО захистити «інституції сім’ї» в Україні. За відповідне рішення представники місцевого самоврядування проголосували 7 грудня, пише «Курс».

Звернення щодо захисту інституції сім’ї в Україні депутатам зачитав представник ВО «Свобода» Михайло Іваночко. Він наголосив, що нині в Україні безліч викликів, які вливають на стан людей, сімей та ставлять під загрозу існування традиційної сім’ї.

Іваночко відзначив, що у проекті анонсованих змін до Конституції України пропонують вилучити слова «жінка» і «чоловік». У такий спосіб, на думку депутата, здійснюється спроба «закласти конституційну основу для легалізації одностатевих цивільних партнерств і шлюбів».

У проекті рішення йдеться, що затверджений урядом у листопаді 2015 року «План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року» є суперечливим, бо «несе загрозу національній безпеці держави та єдності українського суспільства».

Це, на переконання депутатів, стосується, зокрема, положень щодо надання окремих прав та привілеїв представникам сексуальних та гендерних меншин (лесбійкам, гомосексуалістам, бісексуалам, трансгендерам тощо).

Загрозу депутати Івано-Франківської ОДА вбачають у легалізації цивільних партнерств для одностатевих пар, спрощенні процедури зміни (корекції) статі, забороні дискримінації на ґрунті сексуальної орієнтації та тендерної ідентичності, за якою виділяють трансгендерів та транссексуалів, праві на публічну демонстрацію своїх поглядів та переконань представниками ЛГБТ-спільноти та у праві на усиновлення дітей трансгендерами, транссексуалами, трансвеститами та іншими особами з розладами статевої поведінки.

У рішенні вказане, що ці положення плану дій можуть загрожувати національній безпеці України, адже «спотворять моральні цінності молодого покоління, будуть нівелювати інститут сім’ї, зменшать кількість нових подружжів, руйнуватимуть моральні засади українського суспільства».

У зверненні до голови держави, парламенту, РНБО та уряду депутати просять зберегти чинну редакцію статті 51 Конституції України, в якій декларується, що шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка та жінки, вилучити словосполучення «сексуальна орієнтація» і «гендерна ідентичність» з Кодексу законів про працю України та з інших законів, не допустити ухвалення проекту закону «Про цивільне партнерство», виключити з проектів регулятивних правових актів в освітній сфері та з текстів підручників норми і положення про статеве виховання, припинити спроби ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульської конвенції), заборонити пропаганду різних видів «девіантної статевої поведінки», в тому числі у формі маршів рівності, прайдів, гей-парадів, фестивалів квір-культури тощо та ухвалити закон під назвою «Про заборону пропаганди гомосексуалізму».

Також депутати вимагають створити Міністерство у справах сім’ї або запровадити інститут Урядового уповноваженого з питань сім’ї, а на відповідні посади призначити людей, «які відомі своєю відданістю справі захисту інтересів сім’ї та моральності в українському суспільстві».

Звернення до найвищих керівників держави підтримали 56 депутатів облради, 15 не голосували.