четвер , 28.03.2024

На Прикарпатті покарали 14 поліцейських, через яких п’яні водії уникали відповідальності

Прокуратура перевірила відділи поліції ГУНП в області. Результат – 14 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності   

На виконання наказу Генерального прокурора України №161 «Про організацію діяльності прокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян» упродовж поточного року прокуратурою області проведено перевірку в Калуському, Коломийському, Надвірнянському, Тисменицькому та Івано-Франківському відділах поліції ГУНП в області про застосування заходів адміністративного впливу до осіб, які вчинили адміністративне правопорушення.

Під час перевірки встановлено, що працівниками поліції допускаються порушення Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: протоколи про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП («Керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння») скеровуються в суд для розгляду після спливу тримісячного строку, що у свою чергу призводить до уникнення правопорушником відповідальності.

Також направляються в суд неналежно оформлені протоколи про адміністративні правопорушення, без будь-яких доказів вини фігурантів, у результаті чого судами закриваються адміністративні справи у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Працівниками поліції здійснювалися огляди транспортних засобів без складання відповідних протоколів, у 143 випадках при складанні адміністративних протоколів за ст. 130 КУпАП не знайдено підстав для складання протоколів про адміністративне затримання та протоколів про проведення особистого огляду та огляду речей.

На виявлені порушення прокуратурою області внесено вказівки начальнику Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, на підставі яких були проведені службові розслідування. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб органів поліції, повідомляє прес-служба прокуратури Івано-Франківської області.