п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті порушники масово уникають відповідальності, бо їх нема кому судити

Згідно з офіційними даними Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у місцевих судах на середину листопада є 1336 готових до заміщення посад суддів з-поміж 4761 вакансії.

Наприклад, узагалі без правосуддя вже чотири місяці залишаються мешканці міста Яремче, де на сьогодні немає жодного судді, пише газета Експрес.

Загалом зі 104 суддів, які мали б чинити судочинство на Івано-Франківщині, працює рівно половина. Не краща ситуація і в інших регіонах.

Приміром, у Ніжинському районному суді Чернігівської області з десяти посад вільні шість, у Чорнобаївському райсуді Черкаської області з шести посад суддів вільні три, у Херсонському міському суді з 46 посад не зайняті 29.

У Радехівському суді на Львівщині працює лише одна суддя. Населення цього району – 50 тисяч осіб. А донедавна тут узагалі не було судді. Через це чимало порушників залишились непокараними.

“Уникло відповідальності багато водіїв, яких затримали за кермування напідпитку і яких треба було притягти до відповідальності за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, — каже Орислава Семенишин. — Адже строк накладення адміністративного стягнення — три місяці. І якщо кримінальні провадження можна передавати на розгляд в інші суди, то щодо цивільних та адміністративних цього не передбачено”.

А в Коломийському суді 28 листопада з 24 справ було закрито 20 — “у зв’язку з закінченням на момент розгляду справи про адміністративні правопорушення строків, передбачених ст. 38 КУпАП”.

Лише цього дня непокараними залишилися водії, яких спіймали за керуванням у нетверезому стані (у тому числі — п’ять мотоциклістів); жінка, яка незаконним способом передавала засудженому гроші; чоловік, який скандалив із співмешканкою. Загалом цього дня суд мав призначеним до розгляду понад 50 справ”.