п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті депутати запровадили мораторій на російськомовний культурний продукт

Обласна рада встановила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту агресора в будь-яких формах на території Івано-Франківської області до моменту повного припинення окупації території України.

Відповідне рішення прикарпатські депутати прийняли на першому пленарному засіданні 26-ої сесії обласної ради 7 грудня 2018 року, повідомляє прес-служба облради.

Як відзначив депутат обласної ради Ігор Дебенко, прийняття рішення має на меті уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, захист українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації.

Ми закликаємо утриматися від культивування і просування мовного культурного продукту російського агресора. Знаємо, що є російськомовний продукт національного виробництва, відтак наголошуємо саме на культурному продукті російського агресора. Наше рішення має рекомендаційний характер“, – зауважив Ігор Дебенко.

Разом з цим, своїм рішенням обласна рада доручила обласній державній адміністрації вжити заходів щодо створення міжвідомчої робочої групи з метою проведення систематичної роз’яснювальної роботи для фізичних та юридичних осіб про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту агресора на території Івано-Франківської області.

А також рекомендувала органам місцевого самоврядування прийняти рішення щодо встановлення на відповідних територіях мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту агресора в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації території України.