п’ятниця , 19.04.2024

“Золотий м’яч” отримав хорватський футболіст Лука Модріч

У кінці серпня УЄФА також назвала його найкращим футболістом сезону-2017/18, а у вересні Модріч був визнаний кращим гравцем року ФІФА

Володарем Золотого м’яча-2018 за версією France Football став півзахисник мадридського «Реала» та збірної Хорватії Лука Модріч.

Друге місце зайняв нападник «Ювентуса» Кріштіану Роналду, третю сходинку посів форвард Атлетіко Антуан Грізманн, на четвертій позиції опинився нападник «ПСЖ» Кіліан Мбаппе, п’яте місце зайняв лідер «Барселони» Ліонель Мессі. «Золотий м’яч», який вручається найкращом футболісту року, став першим у кар’єрі Луки Модріча, інформує «Трибуна».

У минулому сезоні 33-річний хавбек у складі «Реала» в третій раз поспіль став переможцем Ліги чемпіонів.

На ЧС-2018 збірна Хорватії, капітаном якої був Модріч, дійшла до фіналу турніру, а сам він був визнаний кращим гравцем турніру.

У кінці серпня УЄФА також назвала його найкращим футболістом сезону-2017/18, а у вересні Лука був визнаний кращим гравцем року ФІФА.

Нагорода «Золотий м’яч» (фр. Ballon d’Or) – щорічна футбольна нагорода, відома також як нагорода найкращому футболістові року в Європі і вручається футболісту, який визнається кращим на континенті в кожному календарному році.

Нагорода була заснована головним редактором журналу France Football Габріелем Ано, який попросив своїх колег проголосувати за кращого гравця року в Європі в 1956 році. Першим володарем призу став Стенлі Метьюз з «Блекпула» (Англія).

Наразі чотири футболісти отримували «Золотий м’яч» France Football тричі: Йохан Кройф і Марко ван Бастен (обидва – Нідерланди), Мішель Платіні (Франція) і Кріштіану Роналду (Португалія).

У 2010 році нагороди «Золотий м’яч» за версією France Football і «Гравець року ФІФА» були об’єднані. Кращий гравець світу став отримувати нову нагороду – «Золотой м’яч ФІФА». Першим володарем такого призу став Мессі.

У вересні 2016 року ФІФА припинила партнерство з France Football щодо «Золотого м’яча». З цього моменту нагорода знову вручається журналом France Football.