четвер , 28.03.2024

За хабар у розмірі 2000 доларів голова ЦНАПу отримав 20000 гривень штрафу

Суд по угоді з прокурором оштрафував на 20 тисяч голову ЦНАПу, який отримав хабар за дозвіл на збиранні чорниці

Михайло Черкалюк займав посаду керівника ЦНАПу з жовтня 2013 року

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області призначив покарання у вигляді 20 тис грн. штрафу керівнику Центру надання адміністративних послуг Верховинської райдержадміністрації Михайлу Черкалюку, який отримав 3 тис грн. та $2 тис хабара за вплив на рішення про збір ягід.

Про це пише видання «Курс» з посиланням на вирок суду від 26 листопада.

15 травня до керівника ЦНАПу звернувся місцевий підприємець, який хотівотримати дозволи на збирання чорниці, щоб легально продавати її за кордон.

Черкалюк, знаючи, що видача цих документів не входить до його повноважень, запропонував підприємцю вирішити питання через його знайомих у лісових господарствах району.

Підприємцю він сказав, що потрібно 2000 грн., аби службові особи лісгоспів видали йому дозволи на ліміти збору чорниці. А свою допомогу та вплив на службовців лісгоспу Черкалюк оцінив у $2000, які потрібно передати після отримання документів.

8 червня підприємець скинув на банківський рахунок Черкалюка 2000 грн. 13 червня керівник ЦНАПу зателефонував підприємцю і сказав, що потрібна ще 1000 грн. Розуміючи, що без хабара не отримає дозволів, чоловік перевів Черкалюку ще 1000 грн.

5 липня Черкалюк повідомив підприємця, що документи готові, але за них треба заплатити $2000. Голова ЦНАПу також сказав, що гроші необхідно передати його сестрі, яка працює на продуктовій базі у Верховині. Підприємець виконав усі вказівки та передав гроші сестрі Черкалюка.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Черкалюк за 3 тис грн. та $2000 хабарів обіцяв вплинути на головного лісничого ДП «Гринявського ЛГ» та начальника відділу лісгоспу Верховинського ЛГ, щоб ті надали підприємцю дозволи на збирання чорниці на території Верховинського району. Дії Черкалюка слідство кваліфікувало за ч.2 ст.369-2 КК України (зловживання впливом).

9 листопада Черкалюк уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. За угодою Черкалюк визнає свою провину  та повинен понести покарання у вигляді 20 060 грн. штрафу.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості та призначив Черкалюку відповідний штраф.

Арештовані $2000 суд повернув підприємцю.

Черкалюк продовжує займати посаду керівника центру надання адмінпослуг Верховинської РДА.

Дії за ч.2 ст.369-2 КК України караються штрафом від 750 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.