п’ятниця , 29.03.2024

Хто у грудні отримає підвищені пенсії

У грудні близько 10 млн українців отримають підвищені пенсії. Виплати зростуть на 62-83 грн. Це пов’язано з підвищенням з 1 грудня соцстандартів.

“Піднімуть не лише мінімальні пенсії, а й різні надбавки, доплату за понаднормовий стаж. Адже їх обраховують у відсотках від мінімальної пенсії. Крім того, з 1 грудня збільшать прожитковий мінімум для всіх категорій населення”, – заявила заступник голови Пенсійного фонду Ірина Ковпашко, пише Сегодня.

Виплати підвищують планово. Попереднє зростання було у липні. З грудня прожитковий мінімум на одну людину в місяць становитиме 1853 грн. Для працездатних – 1921 грн, для пенсіонерів, осібз інвалідністю — 1497, для дітей до 6 років – 1626 грн, для дітей від 6 до 18 років — 2027 грн.

До пенсії доплату у розмірі 12,5 грн у місяць отримуватимуть ті, хто має наднормовий стаж, отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника, ветерани війни, орденоносці.

За словами експертів, ціни зростають швидше, ніж соціальні стандарти українців.

“З 1 липня соцстандарти підняли на 4,5%, з 1 грудня ще на 4,3%. Це в сумі 8,6%, а інфляція за офіційними прогнозами очікується більше 10%”, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За словами президент Украналітцентру Олександра Охріменка, зростання соцстандартів не вплине на субсидії. Адже через подорожчання газу збільшаться суми в платіжках. Це не прискорить інфляцію, адже надбавки невеликі. Їх фактично вже “з’їло” підвищення цін.