четвер , 28.03.2024

На “Буковелі” перевірки – шукають неоформлених працівників

Перевірки готельних комплексів “Буковелю” проводять працівники управління Держпраці в Івано-Франківській області.

За участю начальника Управління Держпраці Ігоря Росипайла та начальника Івано-Франківського відділу Львівського управління Офісу ВПП ДФС Юрія Якимишина розпочато інспекційні відвідування готельно-ресторанних комплексів Яремчанщини, зокрема здійснено перевірку деяких готельних комплексів Буковелю.

Зараз здійснюється перевірка правильності оформлення трудових відносин з працівниками цих закладів. Про це повідомили у прес-службі управління Держпраці в Івано-Франківській області.

“Ми закликаємо роботодавців належним чином оформляти трудові відносини з найманими працівниками. Також звертаємо увагу громадян на те, що працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе соціальних гарантій. До того ж через несплату єдиного соціального внеску і податків такий працівник втрачає страховий стаж при розрахунку розміру пенсії”, – наголосив Ігор Росипайло.

Відповідно до норм трудового законодавства, працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення органу фіскальної служби. Так, згідно з чинним законодавством підприємства, які не оформили своїх працівників, повинні сплатити штраф. За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, виплату заробітної плати без нарахування і сплати єдиного соціального внеску та податків – 111 690 грн за кожного неналежно оформленого працівника.

Як йдеться в повідомленні управління Держпраці, до групи ризику віднесені заклади відпочинково-готельних комплексів (готелі, ресторани, колиби, бази відпочинку) у таких  населених пунктах: Яремче, Микуличин, Татарів, Яблуниця, Поляниця, зокрема курорт “Буковель”.