субота , 20.04.2024

Міністр соцполітики наполягає на декларуванні грошових переказів заробітчан

Українці пересилають додому щорічно близько 6,5 млрд доларів, однак ці кошти не потрапляють в декларації

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив про необхідність запровадити декларування для українців, які працюють за кордоном. Як розповів він в інтерв’ю «Радіо Свобода», щорічно заробітчани пересилають додому близько 6,5 млрд доларів.

«Люди, які працюють в Україні, платять прибутковий податок, сплачують єдиний соціальний внесок. Їхні доходи враховуються. І, як правило, вони не можуть претендувати на субсидії, тому що вони працюють «по білому», утримують і бюджетників, і пенсіонерів, і самі себе утримують. А хто працює за кордоном, пересилає сюди гроші. Ці гроші потрапляють в конкретні домогосподарства. 6,5 мільярдів доларів», – заявив міністр.

За його словами, ці гроші теж слід вважати доходами фізичних осіб.

«Дохід, тому що він використовується на власне споживання. Ми попросили: будь ласка, задекларуйте! Тому що це реально гроші, які ви отримуєте на власне споживання. Так ось нині, коли ми говорили про це 1 червня 2018 року, ці гроші ніяк в деклараціях наших субсидіантів не були зазначені. Тому ми теж провели перевірку, верифікацію для того, щоб з’ясувати, хто у нас теж приховує ті чи інші доходи», – додав Рева.

Оновлено. Додано інформацію. Згодом в коментарі сайту «Страна» Рева заявив, що мав на увазі насамперед необхідність декларувати доходи, щоби правильно розрахувати розмір субсидії, а не для того, щоб обкласти ці доходи податком.

«Заробітчани перебувають за кордоном, вони платять податки в країні перебування і не претендують на субсидії в Україні. Субсидії можуть отримувати тільки ті, хто проживає в Україні. При цьому, ті, хто бажає отримати субсидію, зобов’язані декларувати всі свої доходи: як ті, які вони отримують в Україні, так і ті, які вони отримують з-за кордону. На ділі ситуація виглядає наступним чином: ті, хто живе і працює в Україні, платить податки, ЄСВ, часто не може отримати субсидію, так як чесно декларує всі свої доходи. Саме коштом сплачених ними податків держава надає субсидії громадянам», – заявив Андрій Рева.

«Щодо тих, хто отримує доходи з-за кордону, зазвичай їх не декларує, коли звертається по субсидію. В результаті, субсидію їм призначають в більшому розмірі, ніж це могло б бути, якби вони чесно задекларували свої доходи. За це платимо ми з вами – ті, хто живе і сплачує податки в Україні», – стверджує міністр соціальної політики.

Як повідомлялося раніше, міністр соціальної політики Андрій Рева запропонував нараховувати субсидію і трудовий стаж українцям, які працюють за кордоном. За умови, якщо трудові мігранти платитимуть за мінімальний страховий стаж.

Джерело: zaxid.net