середа , 24.04.2024

“Листи щастя” для водіїв повертаються: розсилати почнуть з грудня

На дорогах з’являться тисячі камер, а власники авто будуть заявляти про “відповідальних водіїв”

До українських водіїв повертаються “листи щастя” за порушення ПДР. Через місяць, 17 грудня, запрацює держстандарт, який регулює систему відеофіксації, пише газета “Сьогодні”. 

У стандарті описані технічні вимоги до камер, які будуть вимірювати швидкість на відстані – особливості роботи приладів, умови їх експлуатації.

І хоча повна версія документа ще не доступна (наприклад, невідомі моделі камер), передбачається, що “фіксатори” можна буде встановлювати на стовпах, мостах і навіть автомобілях.

При цьому, глава МВС Арсен Аваков раніше відзначав, що по всій країні може бути встановлено близько 4000 приладів. Автоматично реєструватися будуть перевищення швидкості, проїзд на червоне світло світлофора, виїзд на зустрічні смуги, тротуари і пішохідні доріжки.

За словами автоюриста Володимира Караваєва, держстандарт відкриває нову епоху “листів щастя”. Їх, нагадаємо, Конституційний суд України визнав незаконними в 2010 році. Але експерт додає: навіть після 17 грудня систему не можна буде запустити миттєво, оскільки в Україні є не всі прилади.

“Щоб зафіксувати проїзд на червоне світло, наприклад, ті ж “ТруКами”, що вимірюють швидкість, не підходять. Потрібні прилади, що реєструють “простір з прив’язкою до часу порушення ПДР”. Але у нас таких поки немає”, – каже він.

Юрист Вадим Володарський вважає, що зараз проблема не у відсутності державного стандарту, а в тому, що штраф виписують власнику авто.

“Але у нас є рішення КСУ, де чітко прописана позиція – будь-яка юридична відповідальність, в тому числі і адміністративна, прив’язується не до власності, а до конкретної дії, скоєної конкретною особою”, – пояснює він.